Chřest je jarní ingredience, která nesmí na našem stole nikdy chybět. Tušili jste, že v případě bílého a zeleného chřestu nejde o různé odrůdy? Rozdíl je pouze v metodě jejich pěstování. Zatímco bílý chřest se pěstuje v temnu, třeba v zemi pod malými kopečky hlíny, zelený se pěstuje nad zemí, kde je vystaven slunečním paprskům. A právě působením slunce se v rostlině vytváří zelený pigment. My jsme do dnešního receptu zařadili zelenou klasiku, kterou doplňuje zdravá mrkev a hrášek. Zkuste náš chřestový koláč s cottagem!
Chřestový koláč se sýrem cottage, mrkví a hráškem
- snadné
- do 30 minut
- Vege & vegan, Snídaně, Hlavní chody, Svačiny
3.2
16x hodnoceno
Postup:
- Rozpalte troubu na 180 °C.
- Cottage smíchejte s prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
- Přilijte vymačkanou šťávu z citronu a zamíchejte.
- Mrkev dobře očistěte a škrabkou z ní udělejte proužky. Hrášek vyloupejte z lusků.
- Hotové vyválené těsto rozložte na plech i s pečicím papírem. Na těsto navrstvěte ochucený cottage a přidejte chřest zbavený dřevnatých konců.
- Z proužků mrkve tvarujte růžičky a skládejte je na koláč. Na závěr přisypte kuličky hrášku.
- Okraje těsta ohněte dovnitř a pomažte je žloutkem. Pokud vám nějaký žloutek zbyde, klidně jím přelijte samotný sýr.
- Koláč dejte péct do trouby na 20 minut. Před podáváním lehce zakápněte olivovým olejem.
GUSTO TIP:
MÁTE-LI RÁDI PIKANTNĚJŠÍ JÍDLA, MŮŽETE POUŽÍT OCHUCENÝ OLEJ S CHILLI.