Chřestová polévka vichyssoise
- snadné
- do 60 minut
- Polévky
4.6
5x hodnoceno
Postup:
- Chřest nejprve zbavte dřevnatých konců. Stačí stonky ohnout, zlomí se tam, kde potřebujete.
- Špičky chřestu si schovejte na později a hlavní části stonků nakrájejte na menší kusy.
- Pórek a cibuli očistěte a nakrájejte na podobně velké kusy.
- Brambory oloupejte a také nakrájejte. Čím menší kusy zvolíte, tím rychleji se zelenina uvaří.
- V hrnci na másle orestujte chřest, brambory, pórek a cibuli.
- Vše zalijte vínem, které poté vyvařte.
- Přilijte kuřecí vývar, uvařte vše doměkka a jakmile je hotovo, přilijte smetanu.
- Krátce povařte, aby se nesrazila, osolte a hotovou polévku rozmixujte v blendru.
- Křepelčí vejce vařte ve vodě 2 minuty a 20 vteřin, aby žloutek zůstal lehce tekutý.
- Polévku servírujte vychlazenou s hotovými vajíčky a špičkami chřestu. Na ozdobu se hodí i klíčky.
GUSTO TIPY:
POKUD CHCETE, MŮŽETE POLÉVKU SERVÍROVAT I TEPLOU, ALE VICHYSSOISE SE TRADIČNĚ SERVÍRUJE STUDENÁ.
Z POLÉVKY TAKÉ SNADNO UDĚLÁTE ČISTĚ VEGETARIÁNSKOU, STAČÍ KUŘECÍ VÝVAR NAHRADIT ZELENINOVÝM.