Chřestová polévka vichyssoise

  • snadné
  • do 60 minut
  • Polévky

4.3

3x hodnoceno
Krásně zelená, sytá a zároveň vlastně i lehce osvěžující. Právě taková je studená polévka vichyssoise pod taktovkou Honzy Vorla. Vyzkoušíte?⁠

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. Chřest nejprve zbavte dřevnatých konců. Stačí stonky ohnout, zlomí se tam, kde potřebujete.
  2. Špičky chřestu si schovejte na později a hlavní části stonků nakrájejte na menší kusy.
  3. Pórek a cibuli očistěte a nakrájejte na podobně velké kusy.
  4. Brambory oloupejte a také nakrájejte. Čím menší kusy zvolíte, tím rychleji se zelenina uvaří. ⁠
  5. V hrnci na másle orestujte chřest, brambory, pórek a cibuli.
  6. Vše zalijte vínem, které poté vyvařte.
  7. Přilijte kuřecí vývar, uvařte vše doměkka a jakmile je hotovo, přilijte smetanu.
  8. Krátce povařte, aby se nesrazila, osolte a hotovou polévku rozmixujte v blendru. ⁠
  9. Křepelčí vejce vařte ve vodě 2 minuty a 20 vteřin, aby žloutek zůstal lehce tekutý.
  10. Polévku servírujte vychlazenou s hotovými vajíčky a špičkami chřestu. Na ozdobu se hodí i klíčky.⁠

GUSTO TIPY:

POKUD CHCETE, MŮŽETE POLÉVKU SERVÍROVAT I TEPLOU, ALE VICHYSSOISE SE TRADIČNĚ SERVÍRUJE STUDENÁ.

Z POLÉVKY TAKÉ SNADNO UDĚLÁTE ČISTĚ VEGETARIÁNSKOU, STAČÍ KUŘECÍ VÝVAR NAHRADIT ZELENINOVÝM.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte