Žitno-špaldové celozrnné dalamánky s podmáslím

  • snadné
  • více než 60 minut
  • Svačiny, Snídaně, Přílohy

4.3

1,076x hodnoceno

Milujete vůni čerstvého pečiva, která se line celým bytem? A co teprve jeho chuť a křupnutí, když se do něj zakousnete! Upečte si doma dalamánky z celozrnné mouky a podmáslí. Nebojte se, není to nic složitého a výsledek rozhodně stojí za to.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Droždí 10 g
  • Krupicový cukr 0.5 lžička
  • Vlažná voda 150 ml
  • Špaldová celozrnná mouka 150 g
  • Žitná celozrnná mouka 180 g
  • Sůl 1 lžička
  • Drcený kmín 0.5 lžička
  • Kysané podmáslí 100 g
  • Bílý ocet 1 lžička
  • Na ozdobu
  • Kmín

Postup

  1. Droždí rozdrobte do mističky. Přidejte cukr, zalijte vlažnou vodou a promíchejte. Nechte pod utěrkou na teplém místě vzejít kvásek – bude to trvat 15–20 minut.
  2. Ve větší míse promíchejte sypké ingredience – mouky, sůl a drcený kmín.
  3. Podmáslí přilijte ke kvásku spolu s octem a promíchejte. Spojte sypkou a tekutou směs a zadělejte těsto. Nechte pod utěrkou hodinu až hodinu a půl kynout.
  4. Těsto přendejte na pomoučený vál a krátce propracuje. Rozdělte na 4 stejně velké části. Z každé vytvořte bochánek a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete vodou a párkrát nařízněte ostrým nožem. Lehce posypejte kmínem a nechte 20 minut kynout. 
  5. Nakynuté dalamánky vložte do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečte 23–25 minut.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte