Milujete vůni čerstvého pečiva, která se line celým bytem? A co teprve jeho chuť a křupnutí, když se do něj zakousnete! Upečte si doma dalamánky z celozrnné mouky a podmáslí. Nebojte se, není to nic složitého a výsledek rozhodně stojí za to.
Žitno-špaldové celozrnné dalamánky s podmáslím
- snadné
- více než 60 minut
- Svačiny, Snídaně, Přílohy
0.0
0x hodnoceno
Postup
- Droždí rozdrobte do mističky. Přidejte cukr, zalijte vlažnou vodou a promíchejte. Nechte pod utěrkou na teplém místě vzejít kvásek – bude to trvat 15–20 minut.
- Ve větší míse promíchejte sypké ingredience – mouky, sůl a drcený kmín.
- Podmáslí přilijte ke kvásku spolu s octem a promíchejte. Spojte sypkou a tekutou směs a zadělejte těsto. Nechte pod utěrkou hodinu až hodinu a půl kynout.
- Těsto přendejte na pomoučený vál a krátce propracuje. Rozdělte na 4 stejně velké části. Z každé vytvořte bochánek a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete vodou a párkrát nařízněte ostrým nožem. Lehce posypejte kmínem a nechte 20 minut kynout.
- Nakynuté dalamánky vložte do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečte 23–25 minut.