Celozrnná žemlovka s jablky a tvarohem

  • snadné
  • více než 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla

4.7

970x hodnoceno

Máte rádi jablka a tvaroh? Když je spojíte a přidáte pečivo, máte hotovou skvělou pochoutku. Připravit ji můžete jako hlavní jídlo nebo jako teplý dezert. Žemlovka s jablky rozhodně patří k sladkým jídlům, která jsou u nás velmi oblíbená. Nutriční terapeutka Tereza Havlínová ji pro vás připravila s celozrnným chlebem.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Jablko rozkrojte na čtvrtiny, odstraňte jadřinec a nastrouhejte na hrubém struhadle. Posypejte skořicí, přidejte nasekané vlašské ořechy, rozinky (rum slijte) a promíchejte. 
  2. V jedné míse si smíchejte vaničku tvarohu se slepičím vejcem a lžící medu. V druhé míse nebo hlubokém talíři si rozšlehejte dvě vejce, mléko a lžíci medu. V této směsi pak obalíte plátky toastového chleba.
  3. Na spodek obdélníkové formy o rozměru 23x16 cm dejte tři obalené plátky toastového chleba, poté přidejte polovinu tvarohové směsi, polovinu množství jablečné směsi a pak opět pokračujte toastovým chlebem, tvarohem a jablky. Navrch dejte poslední obalené plátky toastového chleba. 
  4. Pokapat můžete trochou medu a lehce poklást tenkými plátky másla. Pečte na 160 °C po dobu 50 minut.
  5. Před krájením nechte vychladnout. Podávejte s plátky jablek a tvarohem, který můžete vyšlehat s trochou medu a špetkou pravé vanilky.

Tip nutriční terapeutky: jablko není třeba loupat. Už jste se chystali vytáhnout škrabku ze šuplíku? Pěkně ji tam nechte. Právě slupky obsahují nerozpustnou vlákninu, která je vhodným spojencem pro dobré trávení nebo jako prevence zácpy. Přitom právě takové jablko stačí dobře umýt a slupnout s pořádnou dávkou vitaminů a vlákniny. Ideálně vybírejte lokální zdroje. Podobně neloupejte slupku u brambor nebo okurek.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte