Když se řekne česká ryba, mnozí si nejspíš jako první vybaví kapra. České vody v sobě přitom skrývají daleko lepší a chutnější kousky. Ochutnejte třeba candáta na víně s máslem a salátem z černé čočky.
Candát na víně s máslem a salátem z černé čočky
- střední
- do 30 minut
- Hlavní chody, Večeře
5.0
1x hodnoceno
Postup:
- Candáta vyndejte předem z lednice, aby měl pokojovou teplotu a maso neprošlo velkým teplotním šokem. Mezitím si připravte přepuštěné máslo, které využijete později.
- Na mírném plameni rozehřejte máslo a lžící z něj odeberte oddělenou bílkovinu. Zůstane vám jen čistý žlutý tuk, který slijte do mističky a nechte na kuchyňské lince.
- Papírovou utěrkou vysajte z filetů přebytečnou vodu, rybu osolte a opatrně a jen lehce několikrát nařízněte samotnou kůži.
- Na suchou rozpálenou pánev položte pečicí papír a opékejte na něm připravené filety.
- Nejprve pečte kůží dolů přibližně 2–3 minuty. Poté otočte a nechte dopéct. Při pečení filety lehce přitiskněte prsty k pánvi, aby se opekly rovnoměrně.
- Rybu i s pečicím papírem vyndejte. Na pánev nalijte připravené přepuštěné máslo a rozkrájený zelený pepř. Jakmile se máslo zahřeje, přidejte bílé víno a nechte částečně odpařit.
- Poté vraťte filety do pánve a posypte nasekaným tymiánem a šalvějí. Pánev odstavte ze sporáku a nechte rybu ještě chvíli prohřát.
- Čočku dejte vařit do studené vody, počítejte tak 20–25 minut. Dejte pozor, abyste ji nerozvařili. Jakmile je hotová, trochu vody z varu si odeberte na později a pak čočku sceďte.
- Na pánvi na olivovém oleji orestujte nakrájenou mrkev, celer a poté přidejte i šalotku s česnekem nakrájené nadrobno.
- Na poslední 3 minuty přidejte do pánve přepůlená cherry rajčata, šťávu z citronu a tymián.
- Přidejte uvařenou čočku, dochuťte solí, pepřem a římským kmínem. Salát trochu podlijte uschovanou vodou z varu.
- Rybu servírujte na lůžku z čočkového salátu a zlehka polijte výpekem. Přidat můžete i klínek citronu na pokapání.
GUSTO TIPY:
NA DOPEČENÍ RYBY MŮŽETE POUŽÍT I GRILOVACÍ PÁNEV S VROUBKY.
SALÁT Z ČOČKY LZE SERVÍROVAT TEPLÝ, ALE I STUDENÝ.