Candát na víně s máslem a salátem z černé čočky

  • střední
  • do 30 minut
  • 4 roční období, Hlavní chody

5.0

1x hodnoceno

Když se řekne česká ryba, mnozí si nejspíš jako první vybaví kapra. České vody v sobě přitom skrývají daleko lepší a chutnější kousky. Ochutnejte třeba candáta na víně s máslem a salátem z černé čočky.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. Candáta vyndejte předem z lednice, aby měl pokojovou teplotu a maso neprošlo velkým teplotním šokem. Mezitím si připravte přepuštěné máslo, které využijete později.
  2. Na mírném plameni rozehřejte máslo a lžící z něj odeberte oddělenou bílkovinu. Zůstane vám jen čistý žlutý tuk, který slijte do mističky a nechte na kuchyňské lince.
  3. Papírovou utěrkou vysajte z filetů přebytečnou vodu, rybu osolte a opatrně a jen lehce několikrát nařízněte samotnou kůži.
  4. Na suchou rozpálenou pánev položte pečicí papír a opékejte na něm připravené filety.
  5. Nejprve pečte kůží dolů přibližně 2–3 minuty. Poté otočte a nechte dopéct. Při pečení filety lehce přitiskněte prsty k pánvi, aby se opekly rovnoměrně.
  6. Rybu i s pečicím papírem vyndejte. Na pánev nalijte připravené přepuštěné máslo a rozkrájený zelený pepř. Jakmile se máslo zahřeje, přidejte bílé víno a nechte částečně odpařit.
  7. Poté vraťte filety do pánve a posypte nasekaným tymiánem a šalvějí. Pánev odstavte ze sporáku a nechte rybu ještě chvíli prohřát.
  8. Čočku dejte vařit do studené vody, počítejte tak 20–25 minut. Dejte pozor, abyste ji nerozvařili. Jakmile je hotová, trochu vody z varu si odeberte na později a pak čočku sceďte.
  9. Na pánvi na olivovém oleji orestujte nakrájenou mrkev, celer a poté přidejte i šalotku s česnekem nakrájené nadrobno.
  10. Na poslední 3 minuty přidejte do pánve přepůlená cherry rajčata, šťávu z citronu a tymián.
  11. Přidejte uvařenou čočku, dochuťte solí, pepřem a římským kmínem. Salát trochu podlijte uschovanou vodou z varu.
  12. Rybu servírujte na lůžku z čočkového salátu a zlehka polijte výpekem. Přidat můžete i klínek citronu na pokapání.

GUSTO TIPY:

NA DOPEČENÍ RYBY MŮŽETE POUŽÍT I GRILOVACÍ PÁNEV S VROUBKY.

SALÁT Z ČOČKY LZE SERVÍROVAT TEPLÝ, ALE I STUDENÝ.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte