Bramborové knedlíky s uzeným masem

  • snadné
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody, Masové recepty

4.4

1,089x hodnoceno

Oblíbená klasika našich babiček – bramborové knedlíky s uzeným. Připravte si tuhle dobrotu k nedělnímu obědu a úspěch máte zaručený. Těsto na knedlíky je velmi rychlé a zvládnou ho i naprostí začátečníci.

Suroviny

Počet osob

-
+

 Postup

  1. Uzené maso si uvařte nejlépe den předem (cca 1–1,5h), aby vychladlo a dalo se snadno nakrájet.
  2. Brambory očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vařte zcela doměkka s půl lžičkou soli a lžičkou kmínu. Poté pořádně brambory sceďte, ihned rozmačkejte mačkadlem na šťouchané brambory, zasypte krupicí, zamíchejte a nechte odklopené vychladnout. 
  3. Kysané zelí částečně přemístěte ze sáčku do menšího hrnce. Podlijte studenou vodou, aby bylo zelí téměř zakryto, zamíchejte 2 lžíce cukru krystal, přiveďte k varu a 20 minut vařte. Poté slijte přebytečnou tekutinu a nechte na dně jen tak 1 cm. Nastrouhejte 1 střední syrovou bramboru najemno a 2 jablka nahrubo. Povařte 5 minut se zelím, které se takto zahustí.
  4. Vychladlé brambory s krupicí lehce posolte, přidejte vejce a polohrubou mouku. Uhněťte rychle těsto, když moc lepí, přidejte mouku, ale ne zbytečně moc, těsto by bylo tuhé. Jen tak ať moc nelepí, bude se ještě podsypávat při tvarování. Dejte vařit velký hrnec s vodou do 3/4 výšky hrnce.
  5. Uzené maso nakrájejte na kostičky. Těsto krájejte na menší díly, ze kterých tvarujte hady a poté placičky, které plňte kostkami uzeného masa a zabalte. Knedlíky vařte cca po 6 kusech ve vroucí vodě, zamíchejte a vařte 8 minut (v půlce opět promíchat). Po uvaření vytáhněte pomocí cedníku, vložte do velké mísy se lžící sádla, opatrně promíchejte a přikryjte Dete vařit další várku knedlíků.
  6. Nakonec si připravte zkaramelizovanou cibulku. Velkou cibuli nakrájejte na tenké nudličky a smažte na dvou lžících sádla na středním plameni. Jakmile začne zlátnout, přidejte 2 lžíce cukru krystal a promíchávejte, nechte zkaramelizovat. Část zkaramelizované cibulky vmíchejte do zelí a zbylou část nechte na ozdobení jednotlivých porcí. 
  7. Bramborové knedlíky podávejte na lůžku z připraveného zelí a shora posypte zkaramelizovanou cibulkou. Pokud zbyde uzené, můžete také přidat několik kostiček na talíř.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte