Bourguignon z červené řepy

  • snadné
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody, Večeře, Vege & vegan

4.3

1,083x hodnoceno

Hovězí po burgundsku vám asi nemusíme představovat. Proto jsme pro vás tentokrát připravili jeho vegetariánskou obdobu. Bourguignon z červené řepy vás mile překvapí svou chutí. Navíc ho můžete připravit i pro členy rodiny, kteří masu zrovna nefandí.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Červená řepa 5 ks
  • Mrkev 3 ks
  • Řapíkatý celer 6 ks
  • Červená cibule 3 ks
  • Česnek balený 5 stroužek
  • Krémové žampiony 250 g
  • Extra panenský olivový olej
  • Bobkový list 3 ks
  • Nové koření 5 ks
  • Zelený pepř 5 ks
  • Krystalový cukr 1 lžíce
  • Rozmarýn 1 snítka
  • Tymián 1 snítka
  • Červené víno 300 ml
  • Zeleninový vývar 500 ml
  • Rajčatová passata 100 ml
  • Sůl
  • Pepř
  • Nakládané cibulky 80 g
  • Hladkolistá petržel 1 snítka

Postup

  1. Řepu a mrkev oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky. Řapíkatý celer zbavte listů, bílých konců, omyjte a vytáhněte z něj řapíky – tvrdé nitky. Poté ho nakrájejte na stejně velké kousky jako mrkev a řepu.
  2. Cibuli nakrá­ jejte na měsíčky, česnek oloupejte a plochou stranou nože rozmáčkněte, poté nasekejte. Žampiony očistěte a přepulte.
  3. V kastrolu rozehřejte olivový olej, přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř a chvilku restujte.
  4. Poté vhoďte mrkev, řapíkatý celer, řepu a restujte na středním plameni 5 minut.
  5. Orestovanou zeleninu posypte cukrem, přidejte cibuli, česnek, promíchejte a restujte ještě dalších 5 minut.
  6. Dochuťte roz­ marýnem, tymiánem a zalijte červeným vínem. Povařte 5–10 minut a poté přimíchejte passatu a zeleninový vývar.
  7. Osolte, opepřete a přiklopené duste 20–30 minut. Přidejte žampiony, scezené cibulky a bez pokličky vařte ještě 10 minut. Směs občas promíchejte.
  8. Na závěr přidejte nasekanou petrželku, vylovte bobkové listy a podávejte s přílohou dle vlastního výběru.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte