Perfektní chuťovka k vínu nebo pivu, na které si pochutnáte s rodinou u jednoho stolu? Ano, máme pro vás přesně takový recept! Stačí si upéct naše domácí banketky a k nim přidat rozpečený sýr. Nemáme na mysli klasický camembert, tentokrát zkuste rozpustit čedar.
Banketky s rozpečeným sýrem
- střední
- více než 60 minut
- Předkrmy, Svačiny
4.0
1x hodnoceno
Postup:
- Ve větší misce připravte nejprve kvásek. Droždí rozdrobte, přidejte sůl a cukr.
- Vše rozetřete lžičkou na kašičku, přilijte z odměřeného množství 1–2 lžíce vlažného (nikoliv horkého) mléka a přidejte lžičku mouky (také z odměřeného množství).
- Vše promíchejte a přikryjte vlhkou utěrkou. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, začnou se na něm tvořit bubliny.
- Připravte si robota nebo míchací hák a ke kvásku postupně za stálého hnětení prosévejte postupně mouku a přidávejte mléko se změklým máslem.
- Následně cca 10 minut vypracovávejte hladké těsto, dokud se nebude lepit na okraje.
- Mísu přikryjte vlhkou utěrkou a dejte kynout na teplé místo cca 45 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
- Vykynuté těsto vyklopte na vál, důkladně propracujte rukama a vytvořte z něj dva díly. Každý díl vyválejte na podlouhlý váleček o tloušťce cca 3 cm.
- Následně válečky rozdělte na stejné 3cm kousky, ze kterých rukama vytvořte kuličky. Pomáhá mít ruce jemně naolejované, těsto se pak nelepí a je krásně hladké.
- Stejně tak pracujte i s druhým dílem těsta.
- Připravte si vymazanou formu společně se zapékací miskou, kterou zvenku pomažte máslem. Umístěte ji doprostřed formy a postupně od středu skládejte kuličky těsta s malými mezerami mezi sebou.
- Jakmile máte vyskládanou celou formu, opět přikryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí velikost.
- >Sýr nastrouhejte najemno a vložte do prostřední zapékací misky. Rozšlehejte vejce a potřete nakynuté těsto. To pak dle chuti posypte solí a semínky.
- Troubu předehřejte na 180 °C, na dno trouby dejte nejlépe kovovou misku.
- Jakmile vložíte formu s banketkami do trouby, nalijte do spodní rozehřáté kovové misky cca půl hrnku vody.
- Ihned zavřete troubu. Uvolněná vlhkost pomůže, aby těsto ještě povyskočilo. Pečte dozlatova cca 15 minut.