Banketky s rozpečeným sýrem

  • střední
  • více než 60 minut
  • Předkrmy, Svačiny

4.6

1,078x hodnoceno

Perfektní chuťovka k vínu nebo pivu, na které si pochutnáte s rodinou u jednoho stolu? Ano, máme pro vás přesně takový recept! Stačí si upéct naše domácí banketky a k nim přidat rozpečený sýr. Nemáme na mysli klasický camembert, tentokrát zkuste rozpustit čedar. 

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. Ve větší misce připravte nejprve kvásek. Droždí rozdrobte, přidejte sůl a cukr.
  2. Vše rozetřete lžičkou na kašičku, přilijte z odměřeného množství 1–2 lžíce vlažného (nikoliv horkého) mléka a přidejte lžičku mouky (také z odměřeného množství).
  3. Vše promíchejte a přikryjte vlhkou utěrkou. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, začnou se na něm tvořit bubliny.
  4. Připravte si robota nebo míchací hák a ke kvásku postupně za stálého hnětení prosévejte postupně mouku a přidávejte mléko se změklým máslem.
  5. Následně cca 10 minut vypracovávejte hladké těsto, dokud se nebude lepit na okraje.
  6. Mísu přikryjte vlhkou utěrkou a dejte kynout na teplé místo cca 45 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
  7. Vykynuté těsto vyklopte na vál, důkladně propracujte rukama a vytvořte z něj dva díly. Každý díl vyválejte na podlouhlý váleček o tloušťce cca 3 cm.
  8. Následně válečky rozdělte na stejné 3cm kousky, ze kterých rukama vytvořte kuličky. Pomáhá mít ruce jemně naolejované, těsto se pak nelepí a je krásně hladké.
  9. Stejně tak pracujte i s druhým dílem těsta.
  10. Připravte si vymazanou formu společně se zapékací miskou, kterou zvenku pomažte máslem. Umístěte ji doprostřed formy a postupně od středu skládejte kuličky těsta s malými mezerami mezi sebou.
  11. Jakmile máte vyskládanou celou formu, opět přikryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí velikost.
  12. >Sýr nastrouhejte najemno a vložte do prostřední zapékací misky. Rozšlehejte vejce a potřete nakynuté těsto. To pak dle chuti posypte solí a semínky.
  13. Troubu předehřejte na 180 °C, na dno trouby dejte nejlépe kovovou misku.
  14. Jakmile vložíte formu s banketkami do trouby, nalijte do spodní rozehřáté kovové misky cca půl hrnku vody.
  15. Ihned zavřete troubu. Uvolněná vlhkost pomůže, aby těsto ještě povyskočilo. Pečte dozlatova cca 15 minut.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte