Baba ganoush je oblíbenou přílohou nebo předkrmem arabské kuchyně. Podává se jako pasta nebo dip k zelenině nebo falafelu. Základní surovinou je dužina pečeného lilku, která se původně opékala nad otevřeným ohněm, aby získala jemně uzenou chuť.
Baba ganoush z lilku
- velmi snadné
- do 30 minut
- Předkrmy, Svačiny
5.0
1x hodnoceno
Postup
- Troubu předehřejte na 220 °C. Lilky dobře omyjte, osušte a na několika místech propíchejte vidličkou. Položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte do měkka. Trvá to cca 20 minut. Upečené lilky také poznáte tak, že jejich povrch bude zvrásněný.
- Lilky vyjměte z trouby, rozkrojte podél a nechte vychladnout.
Nachystejte si hlubší misku. Dužninu vydlabejte lžící, slupku i stopku můžete vyhodit. - Dužninu nakrájejte na menší kousky, dejte do misky a lehce zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědla.
- Přidejte tahini pastu, olivový olej a římský kmín. Česnek prolisujte. Zamíchejte a dochuťte šťávou z citronu, solí a chilli. Na zjemnění můžete přidat i řecký jogurt.
Podávejte s čerstvým koriandrem.
Podávejte například jako dip k cizrnovému falafelu. Doplnit můžete rozpečenou celozrnnou pitou a zeleninou.