Baba ganoush z lilku

  • velmi snadné
  • do 30 minut
  • Předkrmy, Svačiny

4.9

550x hodnoceno

Baba ganoush je oblíbenou přílohou nebo předkrmem arabské kuchyně. Podává se jako pasta nebo dip k zelenině nebo falafelu. Základní surovinou je dužina pečeného lilku, která se původně opékala nad otevřeným ohněm, aby získala jemně uzenou chuť.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Troubu předehřejte na 220 °C. Lilky dobře omyjte, osušte a na několika místech propíchejte vidličkou. Položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte do měkka. Trvá to cca 20 minut. Upečené lilky také poznáte tak, že jejich povrch bude zvrásněný.
  2. Lilky vyjměte z trouby, rozkrojte podél a nechte vychladnout.
    Nachystejte si hlubší misku. Dužninu vydlabejte lžící, slupku i stopku můžete vyhodit.
  3. Dužninu nakrájejte na menší kousky, dejte do misky a lehce zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědla.
  4. Přidejte tahini pastu, olivový olej a římský kmín. Česnek prolisujte. Zamíchejte a dochuťte šťávou z citronu, solí a chilli. Na zjemnění můžete přidat i řecký jogurt.
    Podávejte s čerstvým koriandrem.
    Podávejte například jako dip k cizrnovému falafelu. Doplnit můžete rozpečenou celozrnnou pitou a zeleninou.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte