• Vaříme ze 7 surovin, Recepty

0.0

0x hodnoceno

Suroviny

Počet osob

-
+

Vypečené rohlíčky: 5 tipů pro nejlepší domácí pečivo

Dokážete si představit lepší probuzení než s vůní čerstvého pečiva? Den, který takhle začne, už prostě nemůže nic zkazit, i kdyby to bylo pondělí. Domácí pečivo přitom není vůbec žádná věda – máme pro vás několik tipů, jak na ty nejvypečenější rohlíčky.

Postup

  1. Založte si kvásek smícháním droždí s 50 ml vlažného mléka, lžičky cukru, špetky soli a dvou lžiček mouky.
  2. Jakmile se začínají tvořit bublinky, postupně vmíchejte zbylou mouku, mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Máslo můžete nahradit sádlem.
  3. Velmi důkladně prohněťte a nechte na teplém místě hodinu kynout.
  4. Troubu předehřejte na 190 °C.
  5. Vykynuté těsto rozdělte na stejně velké díly a rozválejte.
  6. Na kaiserky tvořte asi 20 centimetrů dlouhé nudle o tloušťce 1 cm, které následně zapleťte, na rohlíčky trojúhelníkové tvary a zarolujte.
  7. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, posypte semínky a pečte asi 30 minut.

Tipy

  1. Ingredience – Víc než kde jinde u domácího pečiva platí, že čím kvalitnější ingredience, tím lepší výsledek. Potřebujete jich jen pár, proto na kvalitu klaďte důraz – bio vejce, plnotučné mléko, kvalitní máslo a mouka jsou základ.
  2. Kvásek – Aby vám kvasnice vždy vytvořily ten nejlepší kvásek, je důležitá správná teplota mléka. Ideálním způsobem je tekutinu postupně zahřívat v rendlíku na sporáku a zkoušet, kdy v ní ještě udržíte prst, aniž byste se spálili nebo cítili, že je mléko ještě studené. Ve studeném mléce se totiž kvasnice neaktivují, příliš vysoká teplota je zas naopak zabije.
  3. Hnětení – Můžete samozřejmě použít robot, v tom případě hněťte na nejnižší stupeň. Ten pocit z ručního hnětení ale nic nenahradí – roztahujte a překládejte těsto proti válu, dokud nebude sametově hladké a bez bublinek.
  4. Kynutí – Těsto nechte odpočívat v míse přikryté čistou utěrkou. Teplo práci kvasnic urychluje, skvělým zlepšovákem je v tomto případě trouba předehřátá na 50 °C. Můžete ale mísu s těstem nechat odpočívat u topení nebo na kterémkoliv teplém místě v bytě.
  5. Pečení s párou – Pokud máte rádi rohlíčky obzvláště nadýchané a křupavé, rozhodně vyzkoušejte následující trik: Těsně před pečením vystříkejte vnitřek trouby vodou z rozprašovače (pozor na prosklená dvířka, aby nepraskla!). Jen co se vytvoří pára, vložte rychle plech s pečivem do trouby a zavřete dvířka. Ke konci pečení dvířka pootevřete (můžete do nich vložit třeba vařečku nebo jiný nehořlavý předmět), aby se pára odvětrala a utvořila se křupavá kůrčička.

MarketUP_Billa05070 1_vypecene_rohlicky.jpg