Vylepšená klasika: Zemlbába s vůní malin

  • střední
  • do 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla, Snídaně, Vaříme ze 7 surovin

5.0

1x hodnoceno

Na světě je několik málo jídel, která budí rozporuplné emoce – někdo je miluje, další je nemůže vystát. A oba tyto silné city se většinou vyvinuly už ve školce. Kromě koprovky a rybičkové pomazánky sem rozhodně patří i žemlovka – co je pro některé voňavou dobrotou plnou tvarohu a jablíček se sladkým sněhem a jedním z nejlepších způsobů, jak zpracovat starší pečivo, je pro jiného jen strašákem školních jídelen. Pokud patříte do první skupiny, určitě vás nadchne naše vylepšená verze s malinami! A pokud jste spíše odpůrci, nechceme vás přemlouvat, ale co kdybyste zkusili dát zemlbábě ještě šanci? Třeba to tentokrát bude všechno jinak.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup zemlbába

  1. Pekáček vytřeme máslem a zaprášíme strouhankou, troubu předehřejte na 180 °C.
  2. V mléce rozmíchejte vanilkový cukr, lžíci moučkového cukru a 2 žloutky.
  3. Částečně vysušené housky nakrájejte na tenčí plátky a nechte nasáknout v připraveném mléce.
  4. Naskládejte do pekáčku první vrstvu, lehce poprašte moučkových cukrem a vyskládejte vrstvu na plátky nakrájeného jablka.
  5. Položte další vrstvu namočených plátků housky, opět lehce zaprašte cukrem.
  6. Připravte si rozetřením tvarohu a rozmrazených malin tvarohovou náplň, kterou stěrkou nanesete na vrstvu housek.
  7. Na tvaroh dejte poslední vrstvu plátků housky a povrch zakápněte rozpuštěným máslem.
  8. Dejte péct do rozehřáté trouby na 40 minut.
  9. Po upečení nechejte žemlovku vychladnout pod utěrkou.

Postup sladký sníh

  1. Důkladně umyjte od mastnoty mísu i metličky a utřete v octu navlhčeným ubrouskem, jakákoliv nečistota nebo mastnota by mohla sníh znehodnotit.
  2. Oddělené bílky dejte do mísy a odvažte 140 g krupicového cukru.
  3. Za rychlého šlehání pomalu přidávejte cukr a 2 kapky citronové šťávy.
  4. Hlídejte konzistenci, která by měla tvořit špičky.
  5. Jakmile bude sníh hotový, rozetřete jej na žemlovku a dejte na 120 °C pomalu sušit do trouby.

MarketUP_Billa05133_zemlovka.jpg

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte