Na světě je několik málo jídel, která budí rozporuplné emoce – někdo je miluje, další je nemůže vystát. A oba tyto silné city se většinou vyvinuly už ve školce. Kromě koprovky a rybičkové pomazánky sem rozhodně patří i žemlovka – co je pro některé voňavou dobrotou plnou tvarohu a jablíček se sladkým sněhem a jedním z nejlepších způsobů, jak zpracovat starší pečivo, je pro jiného jen strašákem školních jídelen. Pokud patříte do první skupiny, určitě vás nadchne naše vylepšená verze s malinami! A pokud jste spíše odpůrci, nechceme vás přemlouvat, ale co kdybyste zkusili dát zemlbábě ještě šanci? Třeba to tentokrát bude všechno jinak.
Vylepšená klasika: Zemlbába s vůní malin
- střední
- do 60 minut
- Dezerty a sladká jídla, Snídaně, Vaříme ze 7 surovin
5.0
1x hodnoceno
Postup zemlbába
- Pekáček vytřeme máslem a zaprášíme strouhankou, troubu předehřejte na 180 °C.
- V mléce rozmíchejte vanilkový cukr, lžíci moučkového cukru a 2 žloutky.
- Částečně vysušené housky nakrájejte na tenčí plátky a nechte nasáknout v připraveném mléce.
- Naskládejte do pekáčku první vrstvu, lehce poprašte moučkových cukrem a vyskládejte vrstvu na plátky nakrájeného jablka.
- Položte další vrstvu namočených plátků housky, opět lehce zaprašte cukrem.
- Připravte si rozetřením tvarohu a rozmrazených malin tvarohovou náplň, kterou stěrkou nanesete na vrstvu housek.
- Na tvaroh dejte poslední vrstvu plátků housky a povrch zakápněte rozpuštěným máslem.
- Dejte péct do rozehřáté trouby na 40 minut.
- Po upečení nechejte žemlovku vychladnout pod utěrkou.
Postup sladký sníh
- Důkladně umyjte od mastnoty mísu i metličky a utřete v octu navlhčeným ubrouskem, jakákoliv nečistota nebo mastnota by mohla sníh znehodnotit.
- Oddělené bílky dejte do mísy a odvažte 140 g krupicového cukru.
- Za rychlého šlehání pomalu přidávejte cukr a 2 kapky citronové šťávy.
- Hlídejte konzistenci, která by měla tvořit špičky.
- Jakmile bude sníh hotový, rozetřete jej na žemlovku a dejte na 120 °C pomalu sušit do trouby.