Vinařství se stoletou tradicí: značka Chateau Valtice

  • Za gustem

Navštivte s námi jedno z nejvýznamnějších a nejstarších rodinných vinařství u nás, které dodnes ctí hluboké moravské kořeny a místní tradice. Zavedeme vás do srdce vinařské oblasti, kde se rodí víno značky Chateau Valtice.

Historie Chateau Valtice sahá do 14. století, kdy na úrodných moravských kopcích začal rod Lichtenštejnů rozvíjet vinařství, budovat další vinice a kamenné sklepy. Od té doby uplynula spousta času, ale jedno se nezměnilo – tradiční vinařství je stále rodinným podnikem. Současná hlava rodiny Antonín Šťastný pracuje v Chateau Valtice celý život, stará se o vinorady a pozemky už téměř 55 let. Jeho syn Marek dohlíží na výrobu a kvalitu valtického vína, druhý syn David má na starost prodej a marketing. Základy vinařské tradice v rodině Šťastných však položil už otec a dědeček Antonína, kteří se začali věnovat tomuto řemeslu jako jedni z prvních vinařů u nás ještě před první světovou válkou.

Červené víno z dubových sudů

Ve vinařství nás vítá David Šťastný a vede nás do levého křídla Valtického zámku, pod kterým se nachází jeden z nejstarších vinných sklepů v Česku. „Tady máme asi půl milionu litrů červeného vína ve stovce dubových sudů,“ popisuje. Víno tu zraje minimálně deset až dvanáct měsíců. „Mladá červená vína jsou ještě taková divoká a pubertální. Teprve díky zrání v dubových sudech dostávají pěkně sametovou, harmonickou a plnou chuť. Existují však i lehčí svěží červená vína, která se například ve  světě pijí více přes den a k jídlu. Taková jsou například mladá svatomartinská vína, která jsou elegantní, krásně pitelná a ovocná už po pár měsících,“ vysvětluje vinař.

Na červená vína jsou v Chateau Valtice náležitě pyšní. Ve sklepě pod Valtickým zámkem mají uložené barriquové soudky plné vinných pokladů z nejprémiovějších řad zdejší produkce. „Barriquové soudky jsou vyrobené z vyzrálého opáleného dubového dřeva, které dodává vínu specifické jemné aroma a nasládlé tóny vanilky, skořice, čokolády nebo třeba kakaa,“ přibližuje David Šťastný metodu výroby vína oceňovaného skutečnými znalci. „Ta  nejlepší červená vína tu leží na malých barriquových soudcích dva až tři roky, než se dostanou do správné kondice. Tak se tu zrodilo i vůbec první červené víno u nás, které získalo v historii Salonu vín ČR prvního absolutního šampiona.“

Vyhlídka z kolonády

Ze zámeckého sklepa se vydáváme na kopec Homole u Valtic, abychom si prohlédli nejvyšší stavbu v okolí – kolonádu Reistnu. Z její střechy se nám otevírá výhled na Mikulov se zámkem a svatým kopečkem, největší moravský rybník Nesyt či Pálavské vrchy se siluetou zříceniny hradu Děvičky a nejvyšším vrcholem Děvínem. Provoz kolonády patří k jedné z aktivit rodiny Šťastných a v sezoně je možné si výhled užít se sklenkou valtického vína.

Od Reistny pokračujeme na obhlídku vinic. „Po privatizaci v roce 1991 nemělo vinařství ani hektar vlastní půdy. Toho si byl táta dobře vědom, a proto začal usilovat o vinohrady, aby vinařství mělo co nejdříve kontrolu nad kvalitou vlastních hroznů a bylo nezávislé. V současné době vlastní naše rodinné vinařství asi 630 hektarů, na kterých máme vysazených zhruba 45 odrůd
vinné révy a každý rok přidáváme nové. Stali jsme se největším pěstitelem révy v České republice a hrozny, které vypěstujeme, pokryjí až 80 procent naší produkce. Hospodaření na vinicích probíhá šetrně v souladu s přírodou podle pravidel ekologického zemědělství i BIO produkce.“ doplňuje vinař.

Valtická svěží vína s tóny citrusů

Z rozlehlých vinohradů míříme na naši poslední zastávku, kterou je srdce celého vinařství – křížový sklep. Kromě červeného vína tu zrají bíla vína v nerezových tancích a velkých sudech. „Zákazníci preferují spíše mladá a svěží bílá vína s tóny exotického ovoce jakou jsou citrusy, ananas nebo třeba lipového květu s nádechem medu. Proto využíváme reduktivní technologii výroby vína. To znamená, že se snažíme zamezit většímu přístupu kyslíku a víno pak zůstává déle krásně šťavnaté. Používáme však i další tradičnější i nejstarší postupy, kdy víno zraje v dubových sudech různé velikosti nebo gruzínských keramických amforách na výrobu oranžového vína,“ přibližuje proces výroby.

Magický podzemní chrám vína s rotundou

Z křížového sklepa nás David Šťastný vede do podzemního chrámu vína s rotundou, kterou tu před pár lety nechali vybudovat podle vzoru římského Pantheonu a Domu Aurea. Jako většina významných historických staveb ve světě vychází i zdejší chrám ze základních principů posvátné geometrie, kterými jsou kruh, čtverec a tzv. kvadratura kruhu. Celý architektonický koncept valtické vinařské 100doly a chrámu vína, který získal ocenění Stavba jihomoravského kraje a stal se finalistou soutěže Stavba roku, má především velmi pokorně a konzervativně navazovat na historické vinařství, aby i tato stavba měla šanci zůstat nejen výrazná, ale především nadčasová.

Ve Valticích si při výstavbě tohoto prostoru hráli s nejstarší symbolikou. Z vrcholku kopule padá do rotundy světlo kulatým otvorem (označovaným jako boží oko) na skleněnou pyramidu, v níž jsou uložené vinařské rarity. „Existuje celkem stará odborná studie o zrání vína pod pyramidou a využívání pyramidální energie. Díky koncentracím několika energií by zde víno mělo zrát až třikrát rychleji,“ odkazuje se na tuto studii David Šťastný. „Víno pod pyramidou necháváme rok a pak ho testujeme na lidech. A až 80 procent lidí, kteří tato vína ochutnali a porovnali je se stejnými víny, jež pod pyramidou nezrála, došlo nezávisle k závěru, že tato vína jsou jemnější a nazrzlejší. Nechci to stavět jako vědecký závěr, my si prostě jen rádi hrajeme s vínem a zkoušíme i nepoznané,“ dodává.

Až se do Chateau Valtice během podzimního vinobraní vydáte, nezapomeňte kromě návštěvy magického chrámu vína s rotundou na vinařském náměstí také nalepit minci na vlhkou stěnu vinařského sklípku. Místní vinaři tvrdí, že pokud to uděláte, do roka se sem znovu a hlavně ve zdraví vrátíte.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte