Velikonoční uzel plněný vajíčkovou pomazánkou, rukolou a ředkvičkou

  • náročnější
  • do 60 minut
  • Svačiny, Snídaně

4.3

3x hodnoceno

Každý rok jistě přemýšlíte, co si připravit z vykoledovaných velikonočních vajec. Vajíčková pomazánka je jasný favorit, ale co ji tentokrát připravit ještě trochu jinak? Třeba jako součást slaného kynutého uzlu, navíc s ředkvičkami a rukolou. Je sice trochu pracnější, ale výsledek stojí za to. Ingredience pro 4 osoby vycházejí na přibližně 8 uzlíků. Záleží ale na jejich výsledné velikosti a jak velký budete mít hlad.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. Nejprve si připravte kvásek. Z čerstvého droždí a cukru umíchejte kašičku, kterou zalijte vlažnou vodou. Stejně postupujte i v případě sušeného droždí. U něj se ale kašička vytvoří až po přilití vody.
  2. Kvásek nechte 15 až 20 minut nakynout.
  3. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl a změklé máslo. Poté přilijte pivo pokojové teploty a rukou nebo robotem vše řádně smíchejte.
  4. Na závěr přidejte kvásek a hněťte tak dlouho, dokud nevznikne kompaktní těsto.
  5. Vytvarujte ho do bochánku a nechte alespoň půl hodiny kynout pod utěrkou. Troubu předehřejte na 200 °C a začněte připravovat uzly.
  6. Vykynuté těsto rozdělte na 8 až 10 stejně velkých dílů. Z každého pak rukama vypracujte váleček dlouhý asi 50 cm (na krajích může být trochu užší).
  7. Jeho konce přeložte přes sebe a poté těsto jedenkrát zamotejte do volného uzlíku s menším otvorem uprostřed.
  8. Na každém konci by vám z válečku mělo zbýt ještě pár cm. Jeden konec těsta omotejte zvenku kolem uzlu a poté vrchem dovnitř otvoru.
  9. Stejně postupujte i na druhé straně, ale konec válečku musí na závěr směřovat spodem. Oba konce se vám spojí uprostřed uzlíku, a proto je musíte lehce stlačit, aby se nerozpojily.
  10. Hotové kousky postupně skládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte ještě dokynout. Po nakynutí potřete uzly rozšlehaným žloutkem s trochou vody a posypte hrubozrnnou solí.
  11. Plech umístěte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte do zhnědnutí, přibližně 20 minut.  
  12. Vejce uvařte natvrdo, nechte lehce zchladnout a poté oloupejte a rozkrájejte kráječem na vajíčka. Lučinu smíchejte v míse s jogurtem, hořčicí a nasekanou pažitkou.
  13. Přidejte vejce, směs umíchejte vidličkou a podle chuti osolte a opepřete. 
  14. Hotový uzel podélně rozkrojte, naplňte vajíčkovou pomazánkou a ozdobte rukolou, řepnými listy, výhonky a plátky ředkviček.

GUSTO TIP:

K POSYPU UZLŮ PŘED PEČENÍM MŮŽETE POUŽÍT I NASTROUHANÝ SÝR.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte