Každý rok jistě přemýšlíte, co si připravit z vykoledovaných velikonočních vajec. Vajíčková pomazánka je jasný favorit, ale co ji tentokrát připravit ještě trochu jinak? Třeba jako součást slaného kynutého uzlu, navíc s ředkvičkami a rukolou. Je sice trochu pracnější, ale výsledek stojí za to. Ingredience pro 4 osoby vycházejí na přibližně 8 uzlíků. Záleží ale na jejich výsledné velikosti a jak velký budete mít hlad.
Velikonoční uzel plněný vajíčkovou pomazánkou, rukolou a ředkvičkou
- náročnější
- do 60 minut
- Svačiny, Snídaně
4.3
3x hodnoceno
Postup:
- Nejprve si připravte kvásek. Z čerstvého droždí a cukru umíchejte kašičku, kterou zalijte vlažnou vodou. Stejně postupujte i v případě sušeného droždí. U něj se ale kašička vytvoří až po přilití vody.
- Kvásek nechte 15 až 20 minut nakynout.
- Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl a změklé máslo. Poté přilijte pivo pokojové teploty a rukou nebo robotem vše řádně smíchejte.
- Na závěr přidejte kvásek a hněťte tak dlouho, dokud nevznikne kompaktní těsto.
- Vytvarujte ho do bochánku a nechte alespoň půl hodiny kynout pod utěrkou. Troubu předehřejte na 200 °C a začněte připravovat uzly.
- Vykynuté těsto rozdělte na 8 až 10 stejně velkých dílů. Z každého pak rukama vypracujte váleček dlouhý asi 50 cm (na krajích může být trochu užší).
- Jeho konce přeložte přes sebe a poté těsto jedenkrát zamotejte do volného uzlíku s menším otvorem uprostřed.
- Na každém konci by vám z válečku mělo zbýt ještě pár cm. Jeden konec těsta omotejte zvenku kolem uzlu a poté vrchem dovnitř otvoru.
- Stejně postupujte i na druhé straně, ale konec válečku musí na závěr směřovat spodem. Oba konce se vám spojí uprostřed uzlíku, a proto je musíte lehce stlačit, aby se nerozpojily.
- Hotové kousky postupně skládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte ještě dokynout. Po nakynutí potřete uzly rozšlehaným žloutkem s trochou vody a posypte hrubozrnnou solí.
- Plech umístěte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte do zhnědnutí, přibližně 20 minut.
- Vejce uvařte natvrdo, nechte lehce zchladnout a poté oloupejte a rozkrájejte kráječem na vajíčka. Lučinu smíchejte v míse s jogurtem, hořčicí a nasekanou pažitkou.
- Přidejte vejce, směs umíchejte vidličkou a podle chuti osolte a opepřete.
- Hotový uzel podélně rozkrojte, naplňte vajíčkovou pomazánkou a ozdobte rukolou, řepnými listy, výhonky a plátky ředkviček.
GUSTO TIP:
K POSYPU UZLŮ PŘED PEČENÍM MŮŽETE POUŽÍT I NASTROUHANÝ SÝR.