Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

  • střední
  • do 30 minut
  • Vaříme do 30 min, Recepty

3.4

18x hodnoceno

Chcete vědět, jak na vejce Benedikt? Tento snídaňový recept oblíbený po celém světě není zas tak náročný, jak se na první pohled může zdát. Stačí mít dobrý návod, ideálně video – jako v případě Gusto Academy!

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup ztracené vejce:

  1. Nejdříve si připravte ztracené vejce. Vodu v hrnci přiveďte k varu a poté plotnu ztlumte.
  2. Přidejte trochu soli, ocet, ve vodě roztočte vír a opatrně do něj rozklepněte vejce.
  3. Bílek krásně obalí žloutek. Vejce nechte "dojít" v horké vodě asi 3–4 minuty.
  4. Do podávání pak nechte vejce v teplé vodě.

Postup slanina a chřest:

  1. Potom si opečte tousty nasucho na pánvi, orestujte plátky slaniny a oblanšírujte chřest. To znamená, že ho krátce povaříte v horké vodě na skus a poté zchladíte v ledové vodě.
  2. Všechny připravené suroviny na kompletní jídlo zakryjte do podávání alobalem, aby příliš nevystydly.

Postup holandská omáčka:

  1. A teď je na řadě poslední krok, příprava holandské omáčky.
  2. Vhodnou misku dejte nad vodní lázeň s mírně vroucí vodu.
  3. Nejprve v ní rozmíchejte žloutky, vodu a postupně přidejte hořčici a sůl.
  4. Dobře prošlehejte metličkou do světlejší, lehce zhoustlé směsi.
  5. Máslo nakrájejte na malinké kousky a po jednom postupně přidávejte k teplým žloutkům, teplotu plotny držte na minimu. Máslo se musí vždy naprosto rozpustit.
  6. Jakmile využijete všechno máslo, omáčka bude připomínat konzistenci majonézy.
  7. Plotnu vypněte. Omáčku rychle osolte a dochuťte šťávou z citronu.
  8. Na opečený toust dejte připravenou slaninu, chřest, přidejte ztracené vejce a zalijte hotovou omáčkou.
  9. Na závěr můžete ozdobit mladými výhonky bylinek.

TIP:

Omáčka musí být do podávání teplá, ale pozor, příliš velký žár ji zase srazí!

Vejce_Benedikt_BILLA_duben.jpg

Sdílejte