Vaření ze zásob: Jak vytěžit z nakoupených potravin co nejvíce?

  • Jak na to?

Udělali jste opravdu velký nákup a máte doma spoustu surovin, které je třeba spotřebovat? Přinášíme vám několik tipů, jak z nich vytěžit maximum! Ušetříte tak nejen vaší peněžence.

Kontrola domácích zásob je základ

Začněte kontrolou toho, co máte doma. Projděte si poctivě spíž, mrazák i lednici. Ať vidíte, co všechno vlastně doma máte. Zaručeně totiž najdete trvanlivé poklady, na které jste dočista zapomněli. Na speciální místo si pak odložte potraviny, které už se blíží k datu spotřeby.

Plánujte dopředu!

Jídelníček klidně na celý týden se vyplatí, protože právě tak zpracujete maximum nakoupených potravin. Teď je pro takové plánování ideální doba – řada z nás má více času a navíc chce omezit cesty do obchodu na minimum.

Jak tedy na to?

  • Nejen jako flákota

Máte doma hodně mraženého masa a třeba i kuřecí skelety, které už příliš dlouho nevydrží? Poctivý domácí vývar se nikdy neztratí. Zpracujete tak nejen maso, ale i kosti. Zároveň přijde toto tradiční zužitkování vhod i ve chvíli, kdy máte doma hodně kořenové zeleniny. Skladovat ho můžete ve sklenicích v lednici, ale tam má životnost jen pár dnů. Ideální je v tuto chvíli mrazák, kde budete mít vývar vždy po ruce a vydrží daleko déle.

BILLA_jaknato_zuzitkova-surovin.jpg

  • Nadbytek kořenové zeleniny

Nechcete už vařit další vývar? Připravte si domácí polévkové koření! Najemno nakrájejte nebo nastrouhejte zeleninu – mrkev, celer, petržel, ale třeba i pórek nebo cibuli. Vše osmahněte na pánvi s větším množstvím 100% ztuženého tuku společně se solí, a ještě horkou směs přendejte do zavařovacích sklenic a zavřete. Díky vysoké teplotě se zelenina zasteriluje a vydrží v lednici delší dobu. Při vaření ji pak můžete přidávat po lžičkách. Rozdíl je opravdu znát!

  • Šikovná formička (nejen) na led

Věděli jste, že formičky na led můžete využívat na daleko víc věcí? Třeba právě vývar, dostatečně zredukovaný, v nich snadno a efektivně zmrazíte. Pak jen stačí hotové kostičky vývaru vyklepnout, přenést do speciálního pytlíčku a vrátit do mrazáku. Stejně tak můžete zmrazit čerstvé bylinky, které už nestíháte zpracovat. Zalijte je olejem nebo vodou, nechte několik hodin tuhnout a poté vesele používejte při vaření.

  • Nekončící zásoby ovoce

Osvědčená klasika, kterou v karanténě jako když najdete. Nasušte si doma ovocné křížaly a připravte si zdravou svačinku plnou energie! Stačí jablka nebo třeba hrušky pořádně umýt, zbavit jádřinců, nakrájet na tenké plátky a usušit buď v sušičce na ovoce, v troubě na nízkou teplotu (okolo 50 °C) s pootevřenými dvířky nebo navlečené na provázku nad kamny. Kreativitě se meze nekladou, takže můžete zkusit vysušit třeba i meruňky nebo ananas. Je ale třeba hlídat, aby ovoce nezplesnivělo.

BILLA_jaknato_zuzitkovani-potravin.jpg

Photo by Klara Avsenik on Unsplash

  • Nevzhledné banány?

Nebojte se, hnědé skvrny na banánové slupce nejsou žádná tragédie. Naopak, banán je zralý tehdy, kdy na sobě nějaký ten flíček má. Čím je zralejší, tím je poté sladší. Zkuste takové banány oloupat, nakrájet na čtvrtky a nechat zmrazit. Pokud máte výkonnější mixér, hoďte zmrzlé banány do něj a připravte pro celou rodinu sladkou zmrzlinu. A nebo můžete upéct také takzvaný banana bread – banánový chlebíček.

  • Domácí strouhanka přijde vhod

Zapomněli jste sníst pečivo a teď už je tvrdé jako kámen? Domácí strouhanka je sázka na jistotu! Tu z rohlíků a housek asi většina z nás zná, ale zkuste také variantu z chleba nebo sladkého pečiva! Chlebovou strouhankou se dá perfektně zahustit třeba guláš. A pokud máte doma nějaké ztvrdlé sladké pečivo bez náplně, jako jsou různé croissanty nebo loupáky, také máme řešení. Nechte ho vyschnout, rozmixujte na strouhanku a použijte do žemlovky, na zahuštění rajské omáčky nebo jako základ na korpus cheesecaku!

  • Tip na závěr: Z jablek vykouzlíte domácí droždí

Máte doma zásobu receptů na domácí pečivo, ale chybí vám droždí? Nevadí, zvládnete ho připravit velmi snadno z několika surovin i doma. Vystačíte si s jedním jablkem, hrnkem vody a hrnkem hladké mouky. Na suroviny recept náročný není, ale musíte počítat s tím, že celá příprava zabere cca dva dny, takže na to musíte myslet dopředu.

  1. Jablko (bez chemického ošetření) omyjte, zbavte jadřinců a i se slupkou pokrájejte.
  2. Přesypte do uzavíratelné nádoby a zalijte hrnkem vody. Zavřete a nechte macerovat přibližně 48 hodin.
  3. Poté kousky jablka vylovte a hrnek (250 ml) macerované jablečné vody smíchejte s hrnkem hladké mouky.
  4. Vzniklou kašičku nechte ještě asi 30 minut odstát a pracovat. A je hotovo!

Směs pak můžete přimíchat k základu na těsto, ale pozor, domácího droždí je většinou potřeba více než toho kupovaného. Musíte to zkrátka vyzkoušet.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte