Vánoční vaječný likér

  • snadné
  • do 60 minut
  • Vaříme ze 7 surovin, 4 roční období, Recepty

5.0

1x hodnoceno
Co by to bylo za Vánoce bez domácího vaječňáku? Pokud nemáte svůj recept, ale rádi byste se pustili do domácí přípravy, čtěte dál. Poctivý vaječný likér k dotvoření sváteční atmosféry prostě nesmí chybět.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. Smetanu a kondenzovaná mléka nalijte do hrnce.
  2. Vanilkový lusk rozkrojte, z obou polovin vyškrábněte nožem semínka a přidejte je do základu.
  3. Zbylý lusk přihoďte také a vařte cca 5 minut na nízkém plameni.
  4. Poté obě poloviny lusku vylovte, tekutinu přelijte do libovolné nádoby a nechte vychladit.
  5. Do hlubší mísy vyklepněte žloutky (bílky si můžete uschovat a využít je třeba na pusinky), postavte je nad vodní lázeň a šlehejte ručně metličkou.
  6. Zahřívejte maximálně do 42 °C, teplotu kontrolujte teploměrem.
  7. Postupně zašlehejte smetanu svařenou s vanilkovým luskem a opět za stálého šlehání zahřívejte do 73 °C.
  8. Po zhoustnutí sceďte a při chlazení občas promíchejte.
  9. Po zchlazení přimíchejte rum a hotový likér přelijte do uzavíratelné lahve. Uchovávejte v lednici maximálně týden.

GUSTO TIP:

PŘED KAŽDOU KONZUMACÍ DOPORUČUJEME PŘIDAT TROCHU RUMU A PROTŘEPAT.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte