Pro naše vánoční svátky není typické, ale ve Francii je to tradiční sladkost. Zkuste letošní Vánoce trochu ozvláštnit a přidejte k vánočce další kousek sladkého – vánoční polínko neboli Bûche de Noël.
Vánoční polínko
- náročnější
- do 60 minut
- Dezerty a sladká jídla
5.0
1x hodnoceno
Postup:
- Připravte si na pracovní plochu všechny ingredience a nechte je odstát v pokojové teplotě.
- Žloutky utřete s polovinou cukru a horkou vodou do pěny.
- Z bílků a zbytku cukru vyšlehejte tuhý sníh.
- Obě směsi opatrně spojujte a postupně zapracujte mouku. Plech vyložte pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozprostřete piškotové těsto.
- Pečte 20 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Nechte chvíli zchladnout a překlopte na čistou utěrku.
- Sloupněte pečicí papír, znovu ho položte na těsto a zatočte. Nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte krém. Pudinkový prášek smíchejte se dvěma lžícemi mléka.
- Zbytek mléka dejte ohřát, a až začne vřít, přilijte do něj rozmíchaný pudink, oba druhy cukru a povařte podle návodu na obalu pudinku.
- Nechte vychladnout a do pudinku zašlehejte změklé máslo.
- Piškotové těsto rozložte, pokapejte rumem nebo rumovou trestí. Na plát rovnoměrně rozetřete polovinu připraveného krému.
- Opět zaviňte. Druhou polovinou krému potřete povrch rolády.
- Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu a vmíchejte máslo. Až směs ztuhne, spojte s vyšlehanou smetanou a vyšlehejte ručním šlehačem.
- Čokoládovou ganache naneste na povrch rolády a uložte v chladu, aby ztuhla.