Vánoční pletená hvězda
- střední
- více než 60 minut
- Dezerty a sladká jídla
3.9
7x hodnoceno
Postup:
- Nejprve si připravte kvásek.
- Do hrníčku dejte 130 ml vlažného mléka společně s lžičkou třtinového cukru a důkladně rozmíchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Poté do směsi nadrobte polovinu kostky droždí a nechte vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
- Hladkou i celozrnnou mouku prosejte do mísy, přidejte cukr, špetku soli, žloutky, zbytek mléka, rozpuštěné máslo a hotový kvásek.
- Vše důkladně promíchejte. Hotové těsto nechte v míse, přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout alespoň 1 hodinu.
- Po vykynutí těsto rozdělte na dvě poloviny, budete péct totiž hvězdy dvě. Jednu polovinu dejte stranou a tu druhou rozdělte na tři stejné části.
- Tyto části vyválejte na 3 kruhy o průměru asi 23 cm.
- Připravte si plech vyložený pečicím papírem. Na něj položte první plát, který potřete povidly a posypte mletou skořicí.
- Poté na něj položte druhý plát (je důležité mít všechny pláty stejně velké) a opět potřete povidly a posypte skořicí.
- Nakonec přidejte třetí plát. Doprostřed položte skleničku a těsto nakrojte čtyřmi řezy.
- Vzniknou vám tedy čtyři stejné části, kdy poté každou tuto část rozkrojíte třemi řezy na další čtyři části.
- Nařízněte těsto vždy tak, aby vám pod skleničkou vznikl střed hvězdy, který nebude nakrojený.
- Poté už jen vezměte vždy dvě sousedící části těsta, dvakrát je zatočte od sebe a konce spojte. Takto zapleťte celou hvězdu.
- Stejným způsobem připravte i další hvězdu z druhé poloviny těsta.
- Jakmile je budete mít upletené, potřete je ještě rozpuštěným máslem a pečte při 160 °C asi 15–20 minut.