Výtečné těstoviny, kterých se zkrátka nemůžete nabažit? Přesně toto splňují naše uhlířské špagety, které možná znáte pod názvem spaghetti carbonara. Jsou krásně krémové, plné křupavé slaniny a voňavé petrželky. Už si chystáte talíře?
Uhlířské špagety
- střední
- do 30 minut
- Hlavní chody, Večeře, Vaříme do 30 min, Vaříme ze 7 surovin
3.1
251x hodnoceno
Postup
- Nejdříve dejte do velkého hrnce vařit osolenou vodu. Přibližně 10 g soli na jeden litr. Do vroucí vody vložte těstoviny a na středním plameni vařte dle návodu.
- Mezitím si připravte ostatní suroviny. Slaninu nakrájejte na cca půl centimetrové kostky. Vložte do velké pánve a na mírném plameni opékejte dozlatova. Ke konci přidejte na tenké plátky nakrájený česnek.
- Jakmile jsou špagety uvařené “al dente”, odlijte si do hrnku přibližně 200 ml vody z těstovin a těstoviny slijte. Ještě horké a neodkapané vložte celé množství na pánev se slaninou a krátce provařte s polovinou odebrané vody z těstovin. Voda obsahuje škrob, který nám pomůže vytvořit jemnou glazuru omáčky.
- Smíchejte žloutky se strouhaným sýrem, jemně dosolte a opepřete. Celou směs důkladně promíchejte s 50 ml teplé vody z těstovin.
- Směs vajíček se sýrem vlijte do pánve a krátce promíchejte nad teplem, následně stáhněte z plamene a míchejte dokud se nevytvoří jemná omáčka.
- Měla by vzniknout jemná glazura podobná majonéze. V případě potřeby můžete hustotu upravit zbytkem slité vody.
- Podávejte zasypané najemno nakrájenou petrželkou.
Hodnoty na jednu porci jídla (300 g)
Energie | 692 kcal/2895 kJ |
Bílkoviny | 30 g |
Tuky | 31 g |
Nasycené tuky | 12 g |
Sacharidy | 71 g |
Cukr | 4 g |
Vláknina | 3 g |