Sváteční vývar s játrovými knedlíčky a vánočními hvězdičkami

  • střední
  • více než 60 minut
  • Polévky

4.3

4x hodnoceno

Tradiční knedlíčkovou polévku jistě znáte, ale napadlo vás někdy, že ji můžete připravit v trochu více svátečním kabátku? Recept na tu naši, s originálními hvězdičkami, můžete vyzkoušet ještě dnes.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup vývar:

  1. Hovězí žebra osolte a opepřete ze všech stran. Na pánvi rozehřejte olej a maso i kosti zprudka opečte.
  2. Mrkev a celer očistěte a také opečte dohněda. Cibuli jen zbavte spodní části, překrojte ji napůl a orestujte ve stejné pánvi dotmava.
  3. Pečená žebra s restovanou zeleninou vložte do hrnce a přihoďte rajče, které rozkrojte a vymačkejte z něj šťávu.
  4. Osolte a zalijte vodou tak, aby se kosti dotýkaly hladiny. Přiveďte k varu, opatrně stáhněte pěnu a přisypte koření a bobkové listy.
  5. Poté ztlumte a táhněte nejlépe 8 hodin. V průběhu varu vývar kontrolujte a přiměřeně dolévejte vodou.
  6. Jakmile je hotový, přeceďte ho přes bavlněnou utěrku a dochuťte solí, pepřem a petrželkou.

Postup hvězdičky do polévky:

  1. Hladkou a hrubou mouku smíchejte se solí a žloutky. Postupně vypracujte tuhé těsto.
  2. Pokud by se drolilo, přidejte kapku vody. Vyválejte ho na co nejtenčí plát a vykrajujte hvězdičky.
  3. Poté je vařte v rendlíku v osolené vodě 5 až 12 minut, záleží na velikosti.
  4. Jakmile jsou hotové, zchlaďte je ve studené vodě, sceďte a promastěte olejem.

Postup játrové knedlíčky:

  1. Krůtí játra nejprve očistěte od blan. Do pánve přidejte máslo a olej.
  2. Cibuli nakrájejte na kostičky, přihoďte do pánve a restujte lehce dozlatova.
  3. Celá játra přidejte k orestované cibulce a opečte z obou stran. Přisypte kmín a chvíli restujte.
  4. Směs z pánve přesypte do mixéru a rozmixujte najemno. Přidejte majoránku, sůl, pepř a strouhanku.
  5. Na závěr do směsi prolisujte česnek a dobře promíchejte.
  6. Vytvarované knedlíčky vařte v lehce osolené vodě asi 3 minuty. Knedlíček je hotový ve chvíli, kdy vyplave na hladinu.

Dokončení:

  1. Hotový vývar podávejte s játrovými knedlíčky a vánočními hvězdičkami. 

 

GUSTO TIP:

POKUD VÁM ZBYDOU NEUVAŘENÉ HVĚZDIČKY DO POLÉVKY, VYSKLÁDEJTE JE NA PLECH, PŘENDEJTE NA SUCHÉ MÍSTO A USUŠTE DO ZÁSOBY.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte