Sváteční pečená kachna podle Honzy Punčocháře

  • střední
  • více než 60 minut
  • 4 roční období, Recepty

3.4

52x hodnoceno

Vánoční svátky se vždy nesou v duchu kvalitního jídla. Ať už máme na mysli kapra, řízky, bramborový salát nebo cukroví. Jen o těchto stálicích to ale není, třeba na svatého Štěpána bývala vždy tradičně servírována pernatá drůbež, tedy například i kachna. Co ji letos zkusit podle osvědčeného receptu od Honzy Punčocháře? Se zelím na bílém víně, sladkými jablky a voňavým kořením.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup kachna:

  1. Sůl rozpusťte ve studené vodě a do vzniklého láku ponořte celou kachnu. Ideálně den předem, aby se marinovala min. 7 hodin.
  2. Jakmile je kachna připravená, nakrájejte jablka a cibuli na měsíčky.
  3. Do cibule zapíchněte všechen hřebíček a spolu s badyánem, skořicí a jablky vše napěchujte do kachny.
  4. Tu poté dejte do pekáče a podlijte vodou. Pečte při 180 °C 90 minut.
  5. Jakmile je kachna měkká, nastavte troubu na 210 °C a ještě 30 minut pečte dokřupava.

Postup zelí na víně:

  1. Zelí nejprve očistěte a nakrájejte na mandolíně (nebo nožem) na tenké nudličky.
  2. Na sádle nebo oleji zpěňte najemno nakrájenou cibuli a poté přidejte na kostičky nakrájené uzené maso.
  3. Přilijte ocet a nechte jej vypařit. Následně přisypte zelí, cukr, sůl, koření a zalijte bílým vínem.
  4. Přiklopené duste doměkka asi 30 minut. Poté zelí zaprašte moukou a vařte ještě 15 minut.
  5. Na závěr zjemněte smetanou.

Postup karamelizovaná jablka:

  1. Jablko nakrájejte na měsíčky a opékejte v rendlíku s kapkou oleje.
  2. Zasypte cukrem, který nechte zkaramelizovat.
  3. Následně přidejte koření a krátce orestujte.

svatecni-kachna_punchochar_listopad.jpg

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte