Španělský ptáček: česká klasika

  • střední
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody

3.3

34x hodnoceno

Hospodská klasika z hovězího masa, kterou si stejně poctivě zvládnete připravit i bez problému doma. Španělský ptáček s rýží má své kouzlo a nejeden milovník české kuchyně na něj nedá dopustit. Co vy? Zkuste recept podle Honzy Punčocháře!

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. Hovězí zadní nakrájejte na 6 stejně velkých plátků přes vlákno. Pomocí paličky naklepte přes potravinářskou fólii na velmi tenké plátky.
  2. Maso osolte, opepřete a potřete hořčicí. Na každý plátek masa dejte anglickou slaninu nebo špek, nakládanou okurku, párek, na měsíčky nakrájenou cibuli a celé vejce uvařené natvrdo.
  3. Vše důkladně zabalte, utáhněte a kuchyňským provázkem svažte. Znovu osolte a opepřete. Do pekáče dejte lžíci sádla a nechte ho rozpálit.
  4. Zprudka opečte maso po všech stranách a vyndejte ho z pekáče zpět na talíř. Do tuku po opečených ptáčcích přidejte lžíci sádla a orestujte na něm cibulku nakrájenou nahrubo.
  5. Rovnou do základu přidejte snítky tymiánu a cibulku restujte dotmava, zakápněte vodou a znovu restujte. To vše opakujte až 5krát, než je cibulka dokonale orestovaná. Do pekáče vložte ptáčky.
  6. Zalijte vývarem, přikryjte pokličkou a dejte péct do trouby na 140–150 °C cca na 2 až 3 hodiny. Po upečení vyndejte ptáčky z pekáče.
  7. Omáčku v něm zredukujte, přidejte mouku, zarestujte a podlijte vývarem. Provařte aspoň 30 minut.
  8. Nakonec omáčku propasírujte, aby byla dokonale hladká. Dochuťte pepřem. Z ptáčků odstraňte provázek a vraťte je zpět do pekáče a prohřejte.
  9. Ptáčky přelijte omáčkou a můžete podávat s rýží.

spanelsky-ptacek_puncochar-cervenec_online.jpg

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte