Slaný koláč z listového těsta

  • snadné
  • do 60 minut
  • Vege & vegan, 4 roční období, Recepty

3.3

3x hodnoceno

Popularita slaných koláčů je značná! Vyzkoušejte tento zeleninovo-ovocný se sýrem, stojí za to! Suroviny vám vystačí na dva koláče, které spolehlivě nasytí 4 lidi, případně i 6. Pokud budete koláč připravovat jako pohoštění na oslavu, vystačí vám pro jednou tolik lidí.

Suroviny

Počet osob

-
+
  1. Předehřejte troubu na program horní a spodní ohřev na 185 °C. Koláčovou formu o rozměrech 20×30 cm (skvělé jsou ty s volným dnem) vymažte lehce tukem (ideální je tuk ve spreji).
  2. Polovinu listového těsta rozválejte na obdélník tak, aby vyplnilo formu včetně okrajů. Těsto do formy položte, vytvarujte a přebytky odřízněte nožem.
  3. Náplň v tomto případě nebude vysoká, takže nevadí, když těsto při pečení trochu sjede. Dno s těstem propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo, a můžete začít plnit.
  4. Polovinu omyté i oloupané hrušky, jablka a řepy nakrájejte na tenké plátky, přibližně 3 mm silné. Tyto plátky rozprostřete na dno formy.
  5. Na ně přidejte ledabyle polovinu sýra, trochu brusinkové marmelády a hrst vlašských ořechů.
  6. Okraje koláče můžete ještě potřít rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby. Pečte dozlatova přibližně 30 minut.
  7. Servírujte ideálně teplý, posypaný trochou petržele, ale i studený je moc dobrý.
  8. Protože předpokládám, že ten první koláč zmizí během pár minut, ze zbylých surovin rovnou upečte koláč druhý.

BILLA_influ_kitchenette_leden_kolac.jpg

Sdílejte