Pomalu pečená husa s lokšemi

  • střední
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody, Masové recepty

2.9

11x hodnoceno

Svatomartinské hody se nezadržitelně blíží. Plánujete letos uvařit osvědčenou klasiku s knedlíkem, nebo se nebojíte trochu experimentovat? My pro vás máme dva tipy na husí recepty, které si dozajista oblíbíte. První z nich, pomalu pečená husa s lokšemi, je tu! Gramáž vychází na 8 placek, tudíž 2 kousky na osobu.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup husa:

  1. Husu důkladně omyjte i zevnitř a papírovými utěrkami osušte. Ze všech stran a zevnitř vetřete sůl a na závěr posypte kmínem. Solí nešetřete!

  2. Jablíčka a hrušky vykrájejte a rozkrájejte na čtvrtiny. Částí jablek vyplňte vnitřek husy a zbývající jablka a hrušky dejte na dno pekáče. Na ně pak položte husu. Svažte jí nohy tak, aby se při pečení nevysušovala a držela tvar, na závěr přidejte bobkový list.

  3. Dejte péct do trouby na 150 °C po dobu cca 7 hodin. Jednou za hodinu husu přelévejte vypečeným sádlem. Hrušky s jablky pustí hodně vody, proto ke konci pečení výpek sceďte do nádoby (ovoce v pekáči nechte).

  4. Po 7 hodinách husu odkryjte, zvedněte teplotu na 190 °C a krátce cca 20 minut dopečte kůži dokřupava.

  5. Sklenici se slitým výpekem nechte v lednici odstát. Tím se vám oddělí husí sádlo od vypečené šťávy. Se sádlem i šťávou budete ještě pracovat.

  6. Po vychladnutí husu oberte z kosti i s kůží.

Postup zelí:

  1. Ze zelí vymačkejte šťávu. Vložte do hrnce, zasypte 2 lžícemi mouky, přidejte lžíci sádla, kmín, cukr a přilijte 100 ml slitého výpeku z husy. Za stálého míchání vařte na mírném plameni cca 15 minut. Pokud máte rádi měkčí zelí, duste 30 minut. Na závěr dosolte. 

Postup lokše:

  1. Dejte vařit v páře brambory i se slupkou, stačí použít pařáček na knedlíky. Brambory budou mít výraznější chuť. Jakmile jsou brambory hotové, zjistíte propíchnutím špejlí, nechte je chvíli odležet a ještě zatepla oloupejte.

  2. Brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Ve velké míse postupně vypracujte brambory s hladkou moukou a solí. Těsto by mělo být tuhé a nelepit se. Vyválejte z něj váleček, který rozdělte na osm dílů a na pomoučeném vále postupně vyválejte tenké placky. 

  3. Opékejte je na silně rozpálené pánvi nasucho. Pokud se placka nafukuje, můžete bublinu propíchnout, aby unikla pára. Jakmile je placka z obou stran opečená (tvoří se zlatavé puchýřky), ještě zatepla ji pomažte husím sádlem.  

Dokončení:

  1. Na placky položte zelí a trhané maso a zabalte jako tortillu. 


GUSTO TIP:

Šťávu vymačkanou z kysaného zelí můžete klidně vypít, obsahuje prospěšný vitamin C.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte