Pěry, jinak také kynuté bramborové knedlíky s povidly nebo švestkami. Chcete si doma připravit sladkou specialitu, po které se budou všichni u stolu olizovat až za ušima? Máme pro vás jasný tip na českou pochoutku.
Pěry se švestkami a perníkovou omáčkou
- náročnější
- více než 60 minut
- Hlavní chody, Dezerty a sladká jídla, Večeře, Vege & vegan
2.5
2x hodnoceno
Postup těsto
- Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout.
- Hrubou mouku smíchejte se solí a sušeným droždím.
- Nastrouhejte brambory na jemno a smíchejte se směsí hrubé mouky, poté přidejte vejce a vypracujte tužší těsto.
- To nechte dobře nakynout.
- Pracovní desku zasypejte hrubou moukou a vyválejte těsto do tloušťky cca 1cm.
- Z něj pak vykrajujte čtveřečky (velikost se odvíjí od toho, jak velké máte ovoce) a plňte švestkami.
- Rovnoměrně je obalte a uhlaďte dokulata.
- V osolené vodě vařte cca 5–7minut.
Postup perníková omáčka
- Povidla rozvařte ve vodě, přidejte perníkové koření, med a zahustěte nastrouhaným perníkem.
- Omáčku servírujte na talíři spolu s hotovými pěry, rozpuštěným máslem a mákem.