Marinované krůtí špízy, bylinkový tvaroh z kozího mléka a pečený lilek

  • střední
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody, Předkrmy

4.5

2x hodnoceno

Grilovací sezona je v plném proudu a každý nový recept proto přijde vhod. Pavel Berky, soutěžící MasterChef Česko, pro vás připravil poctivé krůtí špízy se vším všudy! Od marinády přes grilování až po domácí kozí tvaroh, máte se na co těšit. Zkuste dnešní recept nebo prolistujte letní číslo Gusto magazínu. Podobnými skvosty se to v něm jenom hemží!

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. Maso očistěte a nakrájejte na kostky přibližně 2×2 cm. Nejdříve připravte marinádu na maso ze semínek.
  2. Do hmoždíře dejte najemno nakrájenou cibuli, stroužek česneku, chilli papričku a všechno koření.
  3. Suroviny rozdrťte na hrubou pastu. Přidejte šťávu z jednoho citronu a vypracujte do kompaktní hmoty.
  4. Hotovou směsí pomažte kostky masa a pořádně obalte. Nechte marinovat minimálně 1 hodinu, ideálně do druhého dne.
  5. V hmoždíři rozdrťte bazalku spolu s petrželí a trochou soli do kompaktní pasty a dejte bokem.
  6. Mléko přelijte do menšího hrnce, osolte a přiveďte k varu.
  7. Poté přilijte dvě polévkové lžíce čerstvé šťávy z citronu. Zamíchejte, chvilku povařte a odstavte z ohně. 
  8. Mléko se začne srážet. Připravte si mísu, na kterou položte jemný cedník a překryjte kuchyňským plátnem.
  9. Mléko z hrnce přelijte do plátna a nechte vykapat syrovátku.
  10. V plátýnku zůstane tvaroh, který ještě pořádně vymačkejte a smíchejte s připravenou bylinkovou pastou, případně ještě dosolte a dejte stranou až do servírování.
  11. Lilek položte na plech a dejte péct do rozpálené trouby na přibližně 30 minut.
  12. Po upečení vytáhněte z trouby, propíchněte a nechte vychladnout.
  13. Druhý lilek podélné nakrájejte na přibližně 0,5cm plátky. Osolte a nechte tzv. vypotit.
  14. Šťávu utřete ubrouskem, plátky otočte a postup zopakujte. Osušené plátky opékejte z každé strany dozlatova.

Dokončení:

  1. V hmoždíři rozdrťte oříšky na jemný prášek. Na pánvi orestujte najemno nakrájenou cibuli spolu s nakrájeným zázvorem.
  2. Přidejte oříšky a ještě chvilku restujte. Poté zalijte kokosovým mlékem, zredukujte na hustou omáčku, sceďte a ochuťte solí a pepřem.
  3. Odpočinuté maso namočte do oříškové marinády a nechte chvilku marinovat.
  4. Poté jednotlivé kousky masa napichujte na špízy a grilujte z každé strany dozlatova a doměkka.
  5. Po upečení pokapejte šťávou z citronu. Upečený a vychladlý lilek zbavte slupky, nožem nasekejte najemno a dochuťte solí a pepřem.
  6. Opečený plátek lilku natřete ochuceným tvarohem, na něj natřete vrstvu pečeného lilku a plátek zarolujeme. Podávejte s kusy masa.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte