Malý velikonoční mazanec plněný krémem a rebarborovým rozvarem

  • náročnější
  • více než 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla

4.3

4x hodnoceno
Mazance jsou nedílnou součástí velikonoční hostiny, nicméně my jsme se je rozhodli posunout na další úroveň. Napekli jsme menší velikosti, které jsme rozřízli, naplnili lahodným krémem, zakápli rozvarem z rebarbory a přidali křupavé pistácie! V takovém provedení může mít každý svůj zamilovaný mazanec, o který se nemusí dělit. Z ingrediencí pro 4 osoby zvládnete připravit i 6 až 7 kousků, ale záleží jen na vás. Věříme totiž, že se ho jen tak nenabažíte.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. Do vlažného mléka přidejte 2 lžíce cukru, rozdrobte droždí, lehce zaprašte moukou a nechte vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
  2. Zbytek mouky prosejte a smíchejte se solí, cukrem, trochou strouhaného muškátového oříšku a kůrou z citronu.
  3. Do sypké směsi přimíchejte žloutky, rozpuštěné máslo a na závěr kvásek.
  4. Těsto pořádně propracujte vařečkou nebo rukou, alespoň 5 minut. Do těsta přidejte sušené rozinky a nasekané pistácie.
  5. Těsto zaprašte moukou a nechte kynout v míse pod utěrkou do dvojnásobného objemu, asi 1 až 1,5 hodiny. 
  6. Nakynuté těsto prohněťte, aby se narušily vzduchové bubliny uvnitř, a rozdělte na cca 7 dílků. Záleží na výsledné velikosti mazanců, my použili dílky o váze přibližně 190 g.
  7. Z každého dílu vytvarujte bochánek, který můžete vložit do jakékoliv vhodné formičky. Nechte je ještě aspoň 15 minut kynout.
  8. Následně je potřete žloutkem a vložte do předehřáté trouby. Pečte 10 minut na 180 °C, poté ještě jednou potřete žloutkem a zasypte nasekanými pistáciemi.
  9. Dopečte dohněda 5 až 10 minut. 
  10. Hotové mazance rozřízněte podélně na dvě části. Spodní část potřete krémem a zakápněte rebarborovým rozvarem. Na závěr přiklopte vrchní částí.

Postup krém:

  1. Smetanu nejprve vyšlehejte dotuha.
  2. Tvaroh smíchejte s ricottou, poté přidejte vyšlehanou smetanu, dochuťte cukrem a šťávou z citronu.
  3. Dejte vychladit do lednice.

Postup rozvar:

  1. Rebarboru nejprve očistěte od listů, pracovat budete jen se stonky. Pokud jsou opravdu mladé a čerstvé, můžete je rovnou nakrájet na kousky.
  2. Starší a vzrostlejší raději nejprve spařte horkou vodou a oloupejte.
  3. Připravenou rebarboru podlijte vodou a nechte dusit 10 minut v hrnci s hřebíčkem, cukrem a šťávou z citronu.
  4. Poté hřebíček vylovte, dochuťte špetkou skořice, rozmixujte tyčovým mixérem nebo v blenderu (mixéru) a po uvaření nechte vychladit.

 

GUSTO TIP:

POKUD VÁM ZBYDE KRÉM, MŮŽETE MAZANCE POTŘÍT DOKOLA A OBALIT V PISTÁCIÍCH. 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte