Věděli jste, že řada zemí nepovoluje používání máku? V Čechách je tomu jinak, naštěstí. MaruskaVEG vám z něj připravila výborné veganské rohlíčky, po kterých se jen zapráší.
Makové rohlíčky
- snadné
- více než 60 minut
- Dezerty a sladká jídla, Svačiny, Snídaně, Vege & vegan
4.5
8x hodnoceno
Postup
- Ve velké míse rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, mouky, špetku soli a zalijte 100 ml vlažného mléka. Nechte kvásek 10–15 minut odpočinout, musí zvětšit svůj objem a zhoustnout.
- Poté do mísy přidejte zbytek vlažného mléka, cukru, mouky a olej. Důkladně promíchejte, klidně několik minut. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout.
- Mezitím si připravte makovou náplň. V hrnci smíchejte mák, cukr a mléko. Vařte cca 15 minut, během té doby směs míchejte a hlídejte, aby se nepřipálila. Po dovaření přidejte skořici, namleté mandle a nechte vystydnout.
- Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny a z každé vyválejte kolo o tloušťce cca 0,5 cm. Rozdělte ho na 8 stejných částí. Do nejširší části vložte náplň a zarolujte do rohlíčku.
- Předehřejte troubu na 170 °C a nechte rohlíčky ještě 20 minut kynout na plechu s pečicím papírem. Před pečením je potřete vodou s octem (1:1) pro barvu.
- Rohlíčky pečte cca 25 minut na 170 °C. Na závěr můžete pocukrovat.