Luštěniny rozhodně nejsou nudné!

  • Jak na to?

Při vzpomínce na čočku ze školní jídelny se vám možná dělají osypky, ale naše recepty vás přesvědčí, že i luštěniny mohou být lahodné. Do této skupiny patří čočka, cizrna, hrách, fazole, ale třeba i arašídy. Dejte luštěninám šanci a zařaďte je do svého jídelníčku, vaše tělo vám poděkuje!

Příprava

Možná nejčastěji kupujete luštěniny již předvařené v plechovce. Je to sice nejjednodušší způsob, ale někdy zkuste koupit čočku nebo cizrnu v syrovém stavu, příprava totiž není nijak složitá a navíc ulevíte své peněžence.

Pokud kupujete syrovou luštěninu, určitě nevynechejte namáčení, bude díky tomu stravitelnější. Ale aby se to “nepletlo”, samozřejmě existují i nějaké ty výjimky. Třeba taková červená čočka namáčení nepotřebuje, a proto je vhodná ve chvíli, kdy vás tlačí čas. Teď ale zpět k namáčení!

Než s ním začnete, vybranou luštěninu pořádně opláchněte ve studené vodě. Poté dejte odměřenou porci do misky s trojnásobným množstvím vody. Nejlepší je nechat luštěninu namáčet přes noc, ale pokud to není možné, postačí i méně. Převážně záleží na tom, jak je luštěnina velká – čočce budou stačit 2 hodinky, ale fazolím dopřejte alespoň 10 hodin. Po uplynulé době luštěninu opět propláchněte a pusťte se do vaření. Doba se opět odvíjí od velikosti luštěniny a délce namáčení.

Máte navařeno spoustu luštěnin dopředu? Nebojte se je po menších porcích zmrazit. Později budete vděční, že je máte po ruce. 

BILLA_CZ_dusene_mrkve_s_cizrnou.png

Vaření

Určitě znáte novoroční klasiku, čočku nakyselo. První den roku je sice už dávno pryč, ale i tak můžete zkusit variaci této oblíbené klasiky. Uzené maso skvěle doplní i vajíčko nebo třeba párek. Experimentujte bez obav a nahraďte luštěninami třeba maso. Z fazolí jsou výborné placičky do veganských burgerů, z červené čočky můžete připravit zase vege verzi klasické sekané. Pokud jste naopak zarytí masožravci a taková představa se vám nepozdává, spojte maso s luštěninou a připravte si masové kuličky s omáčkou z červené čočky!

Cizrna je skvělá potravina, protože nemá příliš výraznou chuť, ale jídlo je díky ní sytější. Nebojte se ji přihodit k pečené zelenině, upéct ji jen tak s kořením nebo s dušenou mrkví a citronem. Jednoduše se dá přimíchat i do všemožných salátů – ať už jako hlavní hvězda pokrmu, nebo v kombinaci s červenou fazolí.

A co takový hummus? Už jste ho někdy ochutnali? Tuto ikonickou pomazánku bez problému připravíte i doma, její hlavní ingrediencí je totiž právě cizrna. Stačí ji uvařit a rozmixovat s olivovým olejem, česnekem, kmínem, solí a pastou tahini (pokud ji doma nemáte, můžete vynechat). Z cizrny se dělá i klasický falafel – vyzkoušejte ho buď samotný, nebo ve výtečné buddha bowl, misce plné chutí.  Láká vás něco krémového a poctivého, co zahřeje? Zkuste naši hrachovku s badyánem nebo krémovou červenou čočku s rajčaty.

BILLA_unor_placicky.jpg

I do sladkého se hodí!

Hledáte nějakou zdravou verzi sladké svačinky? Ujídali jste jako malí těsto při pečení sladkých dobrot? Z luštěnin si můžete připravit těsto na cookies, které ale nebudete péct a sníte ho syrové! Rozmixujte uvařenou cizrnu nebo bílé fazole, přidejte trochu mandlové mouky nebo ovesných vloček, oříškové máslo, javorový sirup, všeho podle chuti. Nakonec přisypte kousky čokolády a voila! Máte perfektní svačinku jako z dětského snu plnou zdravých tuků a bílkovin! 

Řadíte se mezi fanoušky spíše slaných pochutin? Vařenou cizrnu rozprostřete na plech, posypte vaším oblíbeným kořením a pečte dozlatova na 190 °C. 

Zázračný nálev

Slyšeli jste někdy o aquafabě? Toto slovo v latině znamená úplně jednoduše voda z luštěnin. Je to tekutina, která je v plechovce s cizrnou a zvládnete z ní ukuchtit všemožné dobroty! Má totiž skvělou vlastnost – dá se našlehat stejně jako vaječné bílky! 

Máte chuť na čokoládovou pěnu? Vyšlehejte aquafabu, přidejte rozpuštěnou čokoládu, trochu rostlinného nebo kravského mléka, podle chuti doslaďte, nechte ztuhnout v ledničce a užívejte si tuto neobvyklou, ale také nezvykle chutnou dobrotu! Je výbornou alternativou pro vegany nebo třeba alergiky na vejce. Z aquafaby zvládnete připravit i veganské pusinky, majonézu nebo šlehačku! Nevěříte? Zkuste to a budete mile překvapeni, jak výborná vychytávka to je.

Tip na závěr

Luštěniny můžete zkusit i naklíčit! Mladé klíčky obsahují obrovské množství vitamínů a není vůbec složité si je doma připravit. Ale pozor, ne všechna semínka se mohou v naklíčené podobě jíst. Skvělý článek na toto téma sepsala třeba Kitchenette, tak se podívejte.

Title photo by Tijana Drndarski on Unsplash

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte