Legendární vánočka Moniky Absolonové

  • náročnější
  • více než 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla

2.9

1,832x hodnoceno
Není žádným tajemstvím, že zpěvačka a herečka Monika Absolonová je v kuchyni jako ryba ve vodě. Během vánočních svátků si její kulinářské umění užívá nejen rodina, ale i kolegové z branže. Peče totiž několik desítek kusů své proslavené vánočky i pro přátele. Vyzkoušejte její recept a pochutnejte si letos na tradiční pochoutce, kterou si zamiloval český showbyznys.

Suroviny

Počet osob

-
+

Gramáž v receptu vychází na 2 vánočky, uvedeno počtem na 4 osoby. Tuto informaci ale berte pouze orientačně, záleží, jak velcí jedlíci budete!

Postup:

  1. Den předem naložte do rumu balíček celých mandlí a balíček rozinek.
  2. Mléko vlijte do menšího hrnce a na mírném plameni ho zahřívejte (nesmí se vařit).
  3. Do teplého mléka rozdrobte droždí a vsypte hrst cukru. Změklé máslo přendejte do mísy.
  4. Rozklepněte šest vajec, bílky uschovejte v misce a žloutky přidejte do mísy k máslu.
  5. Přisypte zbytek cukru a vše promíchejte vařečkou. Pak do mísy nasypte polovinu mouky, tři špetky soli, oba vanilkové cukry a citronovou kůru ze čtvrtky citronu a nastrouhejte trochu muškátového oříšku.
  6. Vše dobře promíchejte, aby se ingredience spojily. Do mísy přilijte mléko s nakynutým droždím a opět dobře promíchejte.
  7. Pokud je těsto příliš řídké, dosypte ještě trochu mouky. Moukou poprašte vál a těsto na něj vylijte.
  8. Rukama obracejte okraje těsta směrem do středu a přisypávejte mouku, abyste těsto zahustili.
  9. Z rumového nálevu vyndejte mandle a rozinky a přidejte je do těsta. Znovu ho obracejte, aby se rozinky a mandle promíchaly.
  10. Těsto vraťte do mísy, posypte ho malým množstvím mouky, přikryjte čistou  utěrkou a nechte kynout na teplém místě minimálně dvě hodiny.
  11. Vykynuté těsto vraťte na pomoučený vál, posypejte zbytkem mouky, propracujte a rozdělte na dvě poloviny.
  12. První polovinu rozdělte ještě na tři další díly a z každého vytvarujte silný pramen. Hotové prameny pak zapleťte do copu.
  13. Ten přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Zbytek těsta rozdělte na třetiny, ze dvou třetin opět vytvarujte a zapleťte tři prameny.
  14. Z copu vytvořte druhé patro. Ze zbylého těsta vytvarujte prameny dva a spletené je položte na předchozí dvě patra.
  15. Postup opakujte i s druhou polovinou těsta. Do bílků nasypte pět lžiček cukru a promíchejte.
  16. Směsí potom vánočky potírejte rukou. Na závěr vánočky hustě posypte plátky mandlí, vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 45–60 minut.
  17. V polovině doby nezapomeňte plechy s vánočkami pečené nad sebou vyměnit, aby se propekly rovnoměrně. 

TIP OD MONIKY:

Monika nechává těsto kynout i 24 hodin. Během té doby ho zhruba 3x zkontroluje a lehce propracuje.

vanocka-moniky-absolonove-2_prosinec_gusto.jpg

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte