Roláda je tradiční pokrm českých kuchyní, který si s radostí dopřáváme během rodinných sešlostí a oslav. Ochutnejte tuto variaci s typickou jarními ingrediecemi: medvědím česnekem a chřestem.
Kuřecí roláda s nádivkou a zeleným chřestem
- náročnější
- více než 60 minut
- Hlavní chody, Masové recepty
3.4
18x hodnoceno
Postup:
- Nejprve si připravte nádivku. Veku nakrájejte na kostičky.
- Žloutky a bílky rozdělte. Bílky osolte, žloutky dejte do misky s vekou a také osolte a opepřete.
- Z bílků ušlehejte pevný sníh. Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky, restujte dokřupava a během toho přidejte máslo, aby se rozpustilo.
- Nasekejte nadrobno medvědí česnek a hladkolistou petrželku, bylinky promíchejte s vekou a přilijte trochu mléka nebo smetany.
- Ochuťte strouhaným muškátovým oříškem a dobře promíchejte. Máslo s křupavou slaninou vlijte na směs a opět promíchejte.
- Nakonec zlehka vmíchejte sníh a část směsi přendejte do máslem vymazaného pekáčku.
- Kuře opláchněte a vykostěte. Kuřecí maso pak jemně naklepejte, osolte, opepřete, posypte růžovým pepřem a poprašte solamylem.
- Zbylou nádivku zabalte do kuřete a svažte potravinářským provázkem. Roládu přendejte do pekáče, osolte, opepřete a lehce podlijte vodou.
- Přidejte máslo a dejte péct spolu s kostmi do trouby na 180 °C cca 45 minut. Pečte hezky dozlatova.
- Nezapomeňte upéct také nádivku, kterou máte zvlášť v pekáčku. Bude ale oproti roládě potřebovat o něco méně času.
Postup omáčka:
- Upečené kosti poté dejte do hrnce, přidejte cibuli a zalijte vodou, aby byly kosti ponořené. Vařte přibližně 2 hodiny.
- Vývar přeceďte, zredukujte, zjemněte máslem, přidejte růžový pepř a sůl.
Postup příloha:
- Zelený chřest oloupejte a 2 minuty vařte v hodně osolené vodě. Pak jej ihned zchlaďte v ledové vodě.
- Na rozpálenou pánvičku dejte máslo a opečte chřest ze všech stran.
- Na závěr ho zasypte předem osmaženou strouhankou a podávejte spolu s nádivkou jako přílohu k hotové roládě.