Jednoduchá svatomartinská husa s karamelizovaným zelím a špekovými knedlíky

  • náročnější
  • více než 60 minut
  • 4 roční období, Recepty

4.0

1x hodnoceno

Jedním ze dnů v roce, které si rozhodně zaslouží pořádnou večeři, je svátek svatého Martina. V neděli totiž nejen končí hospodářský rok, ale začíná i šestitýdenní předvánoční půst, na který je ale pochopitelně potřeba se pořádně posilnit! Nenechte si ujít tuhle příležitost – připravili jsme pro vás recept na kompletní svatomartinské menu, s kterým letos rozhodně zazáříte. Stačí jen pár základních ingrediencí a slavnostní večeře je na stole. Nezapomeňte ji spárovat se svým oblíbeným svatomartinským vínem, abyste tradici učinili za dost!

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup husa konfit

  1. Stehna osolíme a rozehřejeme v hrnci sádlo.
  2. Vložíme na kroužky pokrájennou cibuli s hrstí tymiánu.
  3. Stehna zcela ponoříme do sádla.
  4. Rozehřejeme troubu na 120 °C a necháme zvolna probublávat 4h, dokud není maso dokonale měkké.
  5. Před podáváním dáe do trouby pod gril prudce zezlatovět kůži.

Postup karamelizované zelí

  1. Na másle necháme pomalu orestovat cibulku až do zhnědnutí.
  2. Poté přidáme lžíci cukru a necháme zkaramelizovat.
  3. Zelí vymačkané od šťávy přidame k cibulce, nakrájíme na menší kousky jablko, podlejeme trochou vody, zaprášíme moukou a dusíme 15 minut.
  4. Podle chuti můžeme dokyselit šťávou ze zelí.

Postup špekové knedlíky

  1. Slaninu a housky nakrájíme na kostky.
  2. Na pánev dáme nejprve špek a až začne poštět sádlo, opečeme kostičky housky.
  3. V misce si smícháme mlého s vejci, podle chuti osolíme.
  4. Vmícháme část mouky, aby bylo těsto ještě polotekuté a vložíme orestované housky se slaninou.
  5. Necháme odpočinout a prosáknout housky.
  6. V případě potřeby ještě těsto zahustníme zbytkem mouky.
  7. Vytvoříme knedlíky o velikosti zatnuté dlaně.
  8. Vaříme v osolené vodě 10-15 minut.

MarketUP_Billa05091_kachni_konfit.jpg

Sdílejte