Jak zužitkovat zbylé přílohy z vaření v době koronavirové?

  • Jak na to?
Aktuální situace znemožňuje častý a pohodlný nákup, na který byla řada lidí dosud zvyklá. Zároveň si teď většina z nás musí denně vařit. Kde ale brát inspiraci, abychom nemuseli jíst stále to samé? Vařené brambory třetí den po sobě, navíc když jich ještě hromada zbývá v lednici na další den, není nic extra lákavého. Nicméně máme řešení – efektivní zužitkování zbytků z kuchyně.

Jak neplýtvat jídlem, ale zároveň se dobře najíst

Vyhazování potravin nenechává ani dnes nikoho chladným. Už naše prababičky dobře věděly, jak vykouzlit chutný pokrm ze zbylých příloh. Nejčastěji se dají zužitkovat brambory, těstoviny nebo rýže, ale také například jáhly, kuskus či pohanka. Stejně tak jsou skvělé i luštěniny, které můžete po uvaření konzumovat na mnoho způsobů. Všechny tyto suroviny si zaslouží druhou, ale klidně i třetí šanci!

jak-zuzitkovat_clanek_listopad.jpg

 

Photo by cleo stracuzza on Unsplash

Zbylé brambory a co s nimi?

Nejoblíbenější a nejsnadněji využitelnou přílohou jsou bezesporu brambory. Právě ty si můžete připravit na sto způsobů a nemusíte být zrovna šéfkuchařem v luxusní restauraci. Brambory se dají jíst samozřejmě samotné, třeba jen s máslem a solí nebo s jarní či smaženou cibulkou. Pokud vám zbyde klasická bramborová kaše, udělejte si z ní druhý den takzvanou “nastavovanou”. Stačí do kaše přimíchat uvařené kroupy, česnek a vhodné koření. Stejně tak můžete ze zbylé kaše udělat bramborové těsto na lívance a placičky. 

Zbytky brambor můžete přihodit do pánvičky k vejcím nebo salámu. Takto si totiž snadno připravíte velice chutnou omeletu, ať už k obědu nebo k večeři. Jak na to?

Recept: Omeleta ze zbylých brambor s vejci a slaninou

  • zbylé vařené brambory

  • vejce

  • salám, šunka, slanina nebo uzené tofu

  • majoránka, česnek, pepř či další oblíbené koření

  • rostlinný olej

  • sůl

Zbylé vařené brambory od oběda pokrájejte na drobné kousky a společně s kousky salámu, šunky či tofu dejte do pánvičky s rozehřátým olejem. Zalijte vše rozšlehaným vejcem, ochuceným solí a oblíbeným kořením, například majoránkou, pepřem nebo červenou paprikou, a osmažte. Jakmile se omeleta hezky spojí, můžete ji obrátit a osmažit z obou stran. Místo sušeného koření se hodí také česnek, například nadrobno nakrájené stroužky, které necháte osmažit společně s dalšími ingrediencemi. 

A kdo chce, může vyzkoušet i naši chalupářskou omeletu nebo toust s bramborovou omeletou.

Billa_brezen00838_chalupárska_omeleta.jpg

Do polévky i pomazánky

Luštěniny jsou bohaté na bílkoviny a i když nejsou pro někoho ideálně stravitelné, bývají velmi zdravou a žádanou složkou jídelníčku. Můžete si je připravit na mnoho způsobů a pokud vám nějaké uvařené luštěniny zbydou, rozhodně víme, co s nimi! Cizrnu, žlutý hrách nebo červenou čočku můžete přidat do nově uvařené polévky, připravit si z nich výživnou luštěninovou kaši, ale také rozmixovat s bylinkami a kořením a uchovat v ledničce jako velmi chutnou pomazánku na pečivo či krekry. 

A skvělý tip na závěr? Luštěniny se hodí i do sladkých pokrmů. Tmavé fazole nebo cizrna bývají oblíbenou složkou chutných brownies!

Co se zbylou rýží od oběda?

Zbylá rýže je rovněž univerzální potravinou, kterou snadno zakomponujete nejen do slaných, ale i sladkých pokrmů. Měli jste k obědu rýži s kuřecím masem na čínský způsob, ale samotná rýže vám zbyla? Nevadí, zbytky mohou druhý den posloužit třeba jako základ pro vynikající rýžový nákyp s jablky a skořicí. Dalším tipem je rozmixovat studenou rýži s trochou sójového či rýžového mléka, výběrovým kakaem nebo ovocem, a hned tu máte mléčnou rýži na svačinu pro děti! Přisladit ji můžete cukrem, medem nebo sirupem.

BILLA_rijen_karbose.jpg

Mimochodem, ze zbylé basmati rýže můžete udělat i tyto skvělé tuňákové karbanátky!

Ze zbylé rýže se dají udělat také rýžové kuličky arancini, které jsou sicilským národním pokrmem konzumovaným na den svaté Lucie 13. prosince, jako památka konce hladomoru v 17. století. Kromě slané varianty, kdy jsou kuličky z vařené rýže plněny masem, existuje také sladká verze rýžových kuliček z kakaa. Arancini se připravují z rozvařené rýže, ze které se tvoří kuličky a plní dušeným mletým masem podlévaným vínem a kořením. Někdy se také přidává sýr, oříšky nebo lilek. Kuličky se pak smaží v trojobalu na olivovém oleji. 

Jak využít těstoviny?

Zbytek těstovin od oběda se dá snadno využít rovněž nasladko. Takové nudle s mákem a tvarohem vždy potěší a hodí se k obědu i k večeři. Těstoviny také můžete snadno zapéct se zeleninou, vejci a sýrem, nebo si k nim třeba uvařit luštěniny. 

Všechny uvedené přílohy vám vydrží i pár dnů v lednici a dají se kombinovat na mnoho způsobů. Fantazii se meze nekladou!

Title photo by Syd Wachs on Unsplash

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte