Hruškový koláč s marcipánem
- střední
- do 60 minut
- 4 roční období, Recepty
5.0
1x hodnoceno
Není nic lepšího, než šálek horkého čaje nebo kávy a chutný dezert k tomu. Dnešní inspirace na odpolední dezert je ve znamení hrušek, tak rozehřejte troubu!
Postup
- V míse smíchejte mouku s oběma druhy cukru. Přidejte žloutky, citronovou šťávu a nasekané máslo.
- Vypracujte těsto a odložte ho na hodinu do ledničky. Těsto rozválejte dokulata a přeneste do formy. Dno propíchejte vidličkou. Položte přes něj pečicí papír, na který nasypejte suché fazole.
- Pečte 10 minut v troubě předehřáté na 190 °C (horkovzdušná na 160 °C). Mezitím oloupejte hrušky, vyjměte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Marcipán rozválejte na placku ve velikosti formy.
- Předpečený koláč vyndejte z trouby, odstraňte fazole, vyložte plackou marcipánu, kterou propíchejte vidličkou, aby šťáva z hrušek protekla do těsta. Marcipánovou vrstvu poklaďte plátky hrušek a dejte péct (teplotu snižte na 170 °C).
- V hrníčku si smíchejte meruňkový džem s citronovou šťávou a rumem. Po 20 minutách koláč vyndejte z trouby a potřete ho připravenou směsí. Ponechte dalších 15 minut v troubě a po vychladnutí servírujte.