Hovězí roládky na zelenině plněné vejcem a bylinkové knedlíky

  • střední
  • do 60 minut
  • 4 roční období, Recepty

4.5

2x hodnoceno

Recept, ze kterého cítíte poctivost surovin. Ještě aby ne, je připraven z toho nejlepšího masa a ani ostatní ingredience na tom nejsou jinak. Jestli hledáte inspiraci na pořádný oběd, máme ji tu pro vás.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. Plátky masa po obvodu na několika místech nařízněte a z obou stran naklepejte, aby se maso ztenčilo. Naklepané pláty masa osolte a opepřete podle vlastní chutí.
  2. Celou plochu každého plátku potřete hořčicí, na ni rozprostřete plátek slaniny a ke spodnímu okraji vložte vařené vejce.
  3. Začněte rolovat od spodního okraje směrem k protilehlému konci. Po každém otočení roládku dlaněmi utěsněte a uhlaďte, okraje po stranách se snažte zavinout směrem doprostřed.
  4. Nakonec roládky zpevněte kuchyňským motouzem nebo párátkem. Cibule oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Všechnu kořenovou zeleninu oškrábejte a nakrájejte na špalíčky.
  5. Takto připravenou zeleninu vložte do hluboké zapékací nádoby. V široké pánvi rozehřejte máslo a ze všech stran na něm roládky opečte. Maso přemístěte do připravené zapékací nádoby na zeleninové lůžko a zalijte výpekem.
  6. Přidejte bobkový list, šalvěj, nové koření a jalovec. Zalijte vývarem a nádobu utěsněte alobalem nebo zakryjte poklicí.
  7. Zapékací nádobu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a hodinu a půl pečte doměkka.
  8. Během pečení maso obraťte. Poté vyjměte roládky i koření a zeleninu rozdělte na poloviny.
  9. Jednu polovinu rozmixujte přímo v zapékací nádobě pomocí tyčového mixéru dohladka. Pokud vám směs připadá hustá, můžete ji rozředit vývarem.
  10. Do takto vzniklé zeleninové omáčky vmíchejte smetanu a vraťte ji s masem na 15 minut do trouby, aby se chutě propojily.
  11. Upečené roládky zbavte motouzu či párátek a ostrým nožem každou rozkrojte napůl. Vzniklé poloviny naaranžujte na talíř, přelijte omáčkou a obložte zeleninou, kterou jste si odložili stranou.
  12. Zbytek omáčky přelijte do omáčníku, ať si každý poslouží podle svých chutí. Jako příloha se skvěle hodí bylinkové knedlíčky.

Postup příloha:

  1. Rohlíky nakrájejte na kostičky, vložte je mísy a přelijte rozpuštěným máslem.
  2. V mléce rozšlehejte vejce a zalijte jimi rohlíky. Hmotu nechte odstát, aby se tekutina vsákla do rohlíků, což trvá asi 30 minut.
  3. Podle potřeby zahustěte směs moukou, přidejte sůl i bylinky a lehce promíchejte.
  4. Z hotového těsta tvarujte rukou namočenou ve studené vodě kulaté knedlíky o průměru 4 cm a odkládejte je na pomoučenou pracovní plochu.
  5. Do velkého hrnce dejte vařit vodu a osolte ji. Jakmile začne voda vřít, vkládejte do ní knedlíčky a na středním stupni je vařte 10–12 minut. Knedlíky sceďte a podávejte k roládě.

BILLA_CZ_hovezi_roladky_plnene_vejcem.png

Sdílejte