Houbový koláč s vypečenou slaninou a rozmarýnem

  • náročnější
  • více než 60 minut
  • 4 roční období, Recepty

4.0

1x hodnoceno

Celosvětově populární quiche mají něco do sebe. Krásně křupavé těsto a voňavá náplň. Kdo by odolal, že? Pro české gurmány je proto propojení francouzských chutí s tradičními lesními houbami trefou do černého! A kdyby přece jen náhodou nerostly, vystačíte si s žampióny.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Mouku s máslem propracujte v robotu nebo ručně jako drobenku, přidejte studenou vodu a rychle vše spojte.
  2. Bochánek těsta dejte odpočinout do lednice minimálně na 30 minut. Pak ho rozválejte na pomoučeném válu na tenký plát.
  3. Kulatou formu o průměru 20 cm vyložte plátem těsta, seřízněte okraje a na několika místech dno propíchněte vidličkou. Vše zabalte do potravinové fólie a korpus dejte vychladit do lednice.
  4. Troubu předehřejte na 200 °C. Před pečením položte navrch těsta pečicí papír a zatižte ho suchými fazolemi. Korpus pečte 10 minut a poté vyndejte fazole i s pečicím papírem. Dopékejte dozlatova dalších 10 minut.
  5. Slaninu nakrájejte na kostičky a osmahněte na trošce oleje, až se rozvoní a pustí tuk. Poté ji dejte stranou. V misce rozšlehejte vejce se smetanou a mlékem, přidejte strouhaný sýr a hrst připravených hub.
  6. Krémovou směs jemně okořeňte muškátovým oříškem, osolte a opepřete. Nakonec do ní zamíchejte lístky z jedné větvičky tymiánu. Náplň nalijte na korpus, posypte zbylou slaninou a dejte na rozpálený plech péct do trouby.
  7. Díky předpečenému korpusu a vysoké teplotě nebude těsto vlhké a rozmočené. Pečte, dokud náplň nezpevní, nenabude a nezezlátne, obvykle to trvá 30–45 minut. Hotový koláč nechte vychladnout, vyjměte z formy a podávejte buď teplý, nebo studený, ozdobený čerstvým tymiánem.

 

Billa_kolac_blog.jpg

Sdílejte