Dříve se brambory považovaly za léčivou surovinu a také za pokrm nejchudších lidí. Dnes je to spíše naopak. Výraz gratinované pochází z Francie a představuje způsob pečení, při kterém vzniká krusta ze strouhaných sýrů.
Gratinované brambory
- náročnější
- více než 60 minut
- Přílohy
4.5
2x hodnoceno
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Přesypejte brambory do velké mísy a propláchněte vodou, zbavíte je tak přebytečného škrobu.
- Přeceďte je a pořádně osušte.
- Zapékací nádobu vymažte lžičkou másla.
- Do větší pánve pak vložte zbytek másla, smetanu ke šlehání a zvyšte plamen.
- Jakmile se začne vařit, přidejte najemno nasekaný česnek, plátky brambor, nastrouhaná muškátový oříšek, sůl a pepř.
- Mírně povařte po dobu 10 minut.
- Brambory odstavte z plamene, směs přesuňte do zapékací nádoby, zarovnejte, posypejte nastrouhaným sýrem a vložte do předehřáté trouby.
- Pečte 45 minut při 180 °C.