1. epizoda: Křupavé Farmářské brambůrky

  • Za gustem

Dopřáváme si je u televize, na oslavách, ale i jen tak na chuť. Pořádné brambůrky musí být vždy krásně křupavé a dobře ochucené. A přesně takové umí v Havířově, nejmladším městě České republiky. Pojďte se s námi podívat, jak se vyrábějí poctivé Farmářské brambůrky – je tu první díl nového pořadu Za gustem Lukáše Hejlíka!

Pochutina, která stojí na kvalitní vstupní surovině a svědomité práci. Přesně tak by se dala charakterizovat výroba Farmářských brambůrků rodiny Hradilových. Manželé Alena a Pavel Hradilovi otevřeli v roce 2016 svou první prodejnu, kde nabízeli zákazníkům ovoce a zeleninu. Postupem času se rozhodli nabídku rozšířit a přidali výrobu brambůrků a dalších zajímavých produktů.

Od lokálních farmářů

Brambory jsou tradiční a pro Čechy velice důležitá zemědělská komodita. Manželé Hradilovi vždy myslí na kvalitu, a proto pro výrobu svých brambůrků volí prvotřídní výpěstky od lokálních farmářů z okolí Havířova

Jak se ale tedy vyrábějí? Den začíná závozem potřebného množství brambor, které se musí nejprve uskladnit a poté po částech dostatečně očistit. Základem je samozřejmě loupání, které se naštěstí v dnešní době nemusí dělat ručně, ale ve speciálním stroji. Ten pomocí brusného papíru brambory očistí od všech nečistot i slupek.

hejlik-1-epizoda-bramburky-2_zagustem_cerven..jpg

Hurá do plátkovače

Oloupané hlízy se pak ještě čistí ve vodě a po odkapání se takzvaně plátkují. Z misky putují plátky do pytle a následně do vany s vodou, kde si poleží asi 30 minut. Tento proces zajistí, že brambory zbavíte škrobu. Koupání ve vaně s čistou vodou pak absolvují ještě jednou a jakmile je hotovo, jdou do ždímačky. 

A teď přichází finální fáze – smažení. Plátky brambor se smaží ve fritéze s olejem pouze jednou, při teplotě 130 °C. Je třeba pracovat rychle, aby se olej zbytečně nepřipaloval. Jakmile přestane bublat, brambůrky se promíchají, okapou, rozprostřou na stůl a dochutí (na výběr je ze tří příchutí – sůl, česnek a hořčice). Nesmí se zapomenout také na třídění, aby se do balení nedostaly žádné měkké kusy.

Výroba brambůrků má své jasně dané kroky a kromě pečlivosti je nutná i určitá jemnost, aby se křupavé a křehké plátky neponičily. Až tedy budete příště hledat, co si koupíte k zobání, zastavte se u regálu BILLA Regionálně. Jistě bude z čeho vybírat.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte