Dřevorubecký guláš a slovácké laty
- snadné
- více než 60 minut
- Hlavní chody
3.7
6x hodnoceno
Postup:
- V kotlíku rozehřejte 3 lžíce sádla, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a zarestujte dozlatova.
- Hotovou slaninu sceďte a polovinu tuku vraťte zpátky do kotlíku.
- Na tomto tuku orestujte na větší kousky nakrájené houby.
- Ty pak vyjměte, přidejte zbytek tuku a zarestujte na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova a poté přidejte lžíci drceného kmínu.
- K cibuli přisypte na větší kostky nakrájené maso, orestujte, osolte a opepřete.
- Přilijte rajčatový protlak a restujte 3–4 minuty. Po zarestování protlaku přisypte na kostičky nakrájenou červenou papriku a chilli papričku.
- Zalijte 300 ml piva a velkým panákem slivovice, přidejte v plátýnku bobkový list, nové koření, celý pepř a jalovec.
- Přiklopte pokličkou a nechte dusit doměkka. Jakmile je maso dostatečně měkké, vraťte zarestovanou slaninu a houby.
- Pokud je guláš moc hustý, přilijte pivo nebo kapku vody, aby nebyl guláš až příliš hořký. Povařte ještě 10 minut a přidejte promnutou majoránku.
Postup slovácké laty:
- Brambory dejte vařit ve slupce do osolené vody a poté nechte vychladit, nejlépe přes noc.
- Uvařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte mouku, osolte a vypracujte těsto.
- Pracujte rychle, těsto pak řídne. Vyválejte váleček, který rozdělte na 12 dílů. Z těch postupně tvořte placky – tzv. laty.
- Válejte je na pomoučeném válu dotenka a poté opékejte na rozpálené pánvi nasucho 1 až 2 minuty z každé strany.
- Ještě teplé placky potřete rozehřátým sádlem z obou stran.
GUSTO TIP:
- Brambory na laty se dají připravit také bez vaření ve vodě. Stačí je hodit do popela a upéct ve slupce.