Dřevorubecký guláš a slovácké laty

  • snadné
  • více než 60 minut
  • 4 roční období, Recepty

5.0

2x hodnoceno

Jestli existuje nějaké jídlo, které si spojujeme s oblíbeným čundrováním, je to kotlíkový guláš! Po dlouhém výletu přijde ešus plný hřejivého jídla rozhodně k chuti. Soutěžící MasterChef Česko Pepa Nemrava poctivý guláš miluje a na jeho přípravě si dal opravdu záležet. Vylepšil ho voňavou slaninou, čerstvými houbami a k přikusování upekl takzvané slovácké laty.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. V kotlíku rozehřejte 3 lžíce sádla, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a zarestujte dozlatova.
  2. Hotovou slaninu sceďte a polovinu tuku vraťte zpátky do kotlíku.
  3. Na tomto tuku orestujte na větší kousky nakrájené houby.
  4. Ty pak vyjměte, přidejte zbytek tuku a zarestujte na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova a poté přidejte lžíci drceného kmínu. 
  5. K cibuli přisypte na větší kostky nakrájené maso, orestujte, osolte a opepřete.
  6. Přilijte rajčatový protlak a restujte 3–4 minuty. Po zarestování protlaku přisypte na kostičky nakrájenou červenou papriku a chilli papričku.
  7. Zalijte 300 ml piva a velkým panákem slivovice, přidejte v plátýnku bobkový list, nové koření, celý pepř a jalovec.
  8. Přiklopte pokličkou a nechte dusit doměkka. Jakmile je maso dostatečně měkké, vraťte zarestovanou slaninu a houby.
  9. Pokud je guláš moc hustý, přilijte pivo nebo kapku vody, aby nebyl guláš až příliš hořký. Povařte ještě 10 minut a přidejte promnutou majoránku.

Postup slovácké laty:

  1. Brambory dejte vařit ve slupce do osolené vody a poté nechte vychladit, nejlépe přes noc.
  2. Uvařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte mouku, osolte a vypracujte těsto.
  3. Pracujte rychle, těsto pak řídne. Vyválejte váleček, který rozdělte na 12 dílů. Z těch postupně tvořte placky – tzv. laty.
  4. Válejte je na pomoučeném válu dotenka a poté opékejte na rozpálené pánvi nasucho 1 až 2 minuty z každé strany.
  5. Ještě teplé placky potřete rozehřátým sádlem z obou stran.


GUSTO TIP:

  • Brambory na laty se dají připravit také bez vaření ve vodě. Stačí je hodit do popela a upéct ve slupce.

gulas_Pepa_Gusto_leto_2020.jpg

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte