Dort z Černého lesa

  • náročnější
  • více než 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla

3.0

2x hodnoceno

Chystáte rodinnou oslavu, na které se sejde hned několik oslavenců? Možná se vám tedy bude hodit tip na dort, který nakrmí všechny příchozí a možná zbyde i něco navíc. Tento patrový kousek je inspirovaný schwarzwadským dortem, který pocház z Německa.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Máslo vyšlehejte s oběma druhy cukru do pěny a po jednom zapracujte žloutky. Sypké ingredience (polohrubou mouku, kypřicí prášek, solamyl a kakao) prosejte do mísy. Sypkou směs po lžících zapracujte do tekutého základu. Bílky vyšlehejte dotuha a opatrně vetřete do těsta. Rozkládací dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Nalijte do ní těsto a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 40–45 minut podle výkonu trouby. Před dokončením zapíchněte do těsta špejli. Pokud je po vytažení suchá, těsto je dobře propečené.
  2. Korpus nechte 5 minut chladnout a poté širokým nožem obkružte okraj. Uvolněte korpus z formy a nechte zcela vychladnout. Potom pomocí vlnkového nože nebo prořezávací pilky dvakrát vodorovně rozřízněte korpus. Dlaní přidržujte vrchní část, korpusem otáčejte a opatrně prořezávejte. Vzniknou tak 3 díly.
  3. Připravte si třešňový přeliv: smíchejte hrst třešní, solamyl, trochu vody, trochu cukru a rozvařte. a smetanu vyšlehejte s oběma druhy cukru a ztužovači tak, aby byla tuhá, hladká a lesklá. Spodní plát potřete pomocí paletového nože třešňovým přelivem (použijte polovinu).
  4. Až se tekutina vsákne, naneste polovinu šlehačkové náplně. Ozdobte v pravidelných rozestupech kompotovanými třešněmi, přiklopte prostředním dílem a přitiskněte.
  5. Na prostřední díl rozprostřete zbývající třešňový přeliv, druhou polovinu šlehačkové náplně a zbývající třešně. Přiklopte vrchním dílem.
  6. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem.
  7. Paletovým nožem naneste na povrch dortu čokoládový přeliv.
  8. Posypte čokoládovými hoblinkami a ozdobte čerstvými třešněmi.

BILLA_CZ_dort_z_cerneho_lesa.png

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte