Dort s pomeranči

  • náročnější
  • více než 60 minut
  • Předkrmy, Dezerty a sladká jídla, Svačiny, Snídaně

4.8

4x hodnoceno

Citrusové plody používáme třeba na ochucení vody nebo do salátu. Věděli jste ale, že šťavnaté pomeranče můžete použít i jako jednu ze základních surovin právě tohoto dortu. Vytvořte pro své přátele nezapomenutelný pomerančový zážitek.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Omyjte pomeranč, vložte ho do hrnce s vodou a vařte asi 20 minut.
  2. Vodu z hrnce slijte, přilijte novou a vařte pomeranč dalších 15 minut.
  3. Vodu opět slijte, pomeranč rozkrojte napůl, a jakmile vychladne, zbavte ho semínek a vložte do mixéru i se slupkou.
  4. Pomeranč rozmixujte a nechte úplně vychladnout.
  5. Předehřejte troubu na 180 °C a dvě kulaté formy o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem.
  6. Vyšlehejte máslo s cukrem do krémové pěny a za stálého šlehání postupně přidávejte vejce, jedno po druhém.
  7. Přidejte vanilku a rozmixovaný pomeranč.
  8. V jiné míse smíchejte mouku, kypřící prášek a vše přidejte do tekuté směsi.
  9. Důkladně promíchejte, těsto nalijte do obou připravených forem a vložte do trouby do stejného patra.
  10. Pečte asi 25 minut při 180 °C.
  11. Propečenost zkontrolujte špejlí, pokud je po zapíchnutí a vytažení suchá, korpusy jsou hotové.
  12. Vytáhněte je z trouby a nechte vychladnout.
  13. Mezitrím si připravte krém.
  14. Smíchejte mascarpone s moučkovým cukrem, přidejte vanilku, med a rum.
  15. Vše lehce promíchejte a poté přidejte smetanu ke šlehání.
  16. Polovinu hotového krému rozetřete na spodní korpus, položte na něj druhou část dortu a zbývající krém rozetřete na horní díl.
  17. Ozdobte uvařenou a vychladlou pomerančovou kůrou.

Tip

Před přípravou nechte máslo a mascarpone hodinu odpočívat při pokojové teplotě – bude se s nimi snáze pracovat.

BILLA_Gusto_zima_pomerancovy-dortik.jpg

Sdílejte