Domácí šlehačkové donuty s čokoládou

  • střední
  • více než 60 minut
  • Snídaně, Dezerty a sladká jídla

3.3

9x hodnoceno

Už jste někdy ochutnali domácí donuty? Až zkusíte tyto podle receptu od Markéty v troubě, okamžitě se po nich zapráší. Však se na ně podívejte sami. ⁠

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. Do mísy prosejte mouku, po okrajích osolte, doprostřed vsypte sušené droždí, cukr, vanilkový cukr, přilijte rozpuštěné máslo s mlékem a smetanou (vše teplé ale ne horké, můžete lehce ohřát společně ve velkém hrnku, například v mikrovlnné troubě).
  2. Od středu promíchejte a přidejte žloutky a rum. Řádně vypracujte (nejlépe v robotu) v nelepivé těsto.
  3. Lehce poprašte hladkou moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte 90 minut kynout při pokojové teplotě.
  4. Poté lehce vyválejte na plát vysoký cca 1,5 cm. Vykrájejte kolečka (například sklenicí) a středy (vykrajovátkem nebo malou štamprlí), přikryjte ještě na 30 minut a nechte odpočívat.
  5. Mezitím si nachystejte menší kastrůlek, nalijte do něj olej (cca 0,75 l) a rozehřejte.
  6. Zda-li je olej správně rozehřátý zjistíte vhozením malého kousku těsta do oleje – pokud se kolem vytvoří bublinky, můžeme začít smažit.
  7. S teploměrem naměříte cca 175 °C. Donuty by se měly smažit na středním plameni z obou stran tak, aby byly dozlatova a dobře propečeny.
  8. Pokud by byl olej příliš rozpálen, donuty rychle zhnědnou a mohly by být uprostřed nedopečené.
  9. Dozlatova osmažené ⁠donuty skládejte na talíř vyložený ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk.
  10. Poté v misce pozvolna rozpusťte hořkou čokoládu (klidně v mikrovlnné troubě) se smetanou ke šlehání (můžeme přilévat dle konzistence) a následně namáčejte donuty do poloviny.
  11. Posypte malinami (hodí se čerstvé i sušené) a podávejte.

DALŠÍ INSPIRACI OD MARKÉTY V TROUBĚ NAJDETE NA JEJÍCH STRÁNKÁCH MARKETAVTROUBE.CZ

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte