Domácí ratatouille

  • střední
  • do 60 minut
  • Vege & vegan, Recepty

5.0

1x hodnoceno
V tomto celosvětově známém receptu má hlavní slovo zelenina. A to na plné čáře. V ratatouille najdete lilek, cuketu, rajčata, papriku a třeba i česnek nebo cibuli. Zeleninové kombo, které bez problému zastane hlavní jídlo, ale může fungovat také jako příloha.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. Lilky a cukety opláchněte ve studené vodě a konce odkrojte.
  2. Lilek nakrájejte na zhruba 2cm kostky, lehce je osolte a dejte na talíř. Nechte stranou 30 minut, aby se takzvaně vypotily.
  3. Cuketu nakrájejte na asi 2cm kostky a dejte stranou.
  4. Omyté a vypeckované papriky nakrájejte na stejné kostky jako cuketu.
  5. Připravte si loupaná rajčata. Vodu v hrnci přiveďte k varu, z rajčete odstraňte zbytek stopky (škrabkou vyloupněte/vyšťourněte) a jeho spodní stranu nařízněte do kříže.
  6. Nakrátko rajče ponořte do vroucí vody, na cca 10–15 sekund, dokud se naříznutá slupka nezkroutí.
  7. Tu pak stáhněte, dužinu nakrájejte na kostky a přendejte do misky. 
  8. Lilky sceďte a osušte. Do pánve přilijte polovinu olivového oleje a na středním plameni smažte lilky cca 15 minut.
  9. Postupně můžete přidávat olivový olej, pokud ho lilky nasají.
  10. Do hrnce (ohnivzdorného kastrolu) nalijte trošku olivového oleje.
  11. Přidejte nakrájenou cibuli, stroužky česneku a zlehka smažte na mírném plameni 4 minuty. Promíchávejte vařečkou, pak přidejte rajčata a svazek bylinek.
  12. Jako další přidejte nakrájené papriky a cukety, lehce osolte a povařte na mírném plameni 20 minut.
  13. Hotové lilky vsypte do kastrolu k ostatní zelenině.
  14. Vyjměte svazek bylinek a česnek a dochuťte solí a hojným množstvím pepře.
  15. Servírujte na talíři a posypte bylinkami.

GUSTO TIP:

RATATOUILLE JE VELICE DOBRÉ OHŘÍVANÉ. POKUD VÁM ZBYDE, ZKUSTE DO NĚJ PŘIDAT I PÁR ROZŠLEHANÝCH VAJEC. JE TO LAHŮDKA!

ratatouille_online_kveten_billa.jpg

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte