Není nad domácí, jak by řekl každý poctivý pizzař. Netřeba mít ale kamennou pec, ani speciální lopatu na sázení pizzy do pece. S naším receptem zvládnete pizzu hravě i na klasickém plechu a ve vlastní kuchyni. Tak se pusťte do příprav! Vsadíme se, že žádné nedojedené okraje už na talíři nenajdete. Recept na dvě větší pizzy.
Domácí pizza ze špaldové mouky
- střední
- více než 60 minut
- Hlavní chody
4.7
562x hodnoceno
Postup
- Do mísy s vlažnou vodou vmíchejte droždí a nechte 10 minut stát, dokud nevzejde kvásek.
- Ten je připravený ve chvíli, kdy jsou na povrchu bublinky.
- V druhé míse smíchejte sypké suroviny s olejem.
- Následně přilijte kvásek a velmi důkladně promíchejte.
- Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout.
- Jakmile těsto nabere dvojnásobek objemu, rozdělte ho na dvě části.
- Na pomoučeném válu vytvarujte rukama kruh od středu ke kraji, aby vznikl vyšší okraj.
- Těsto by mělo být opravdu tenké, ale netrhat se.
- Vytvořte si rajčatový základ.
- Nejprve na mírném plameni nechte zkaramelizovat cukr, následně vložte krájená rajčata a zakápněte balsamicem.
- Balsamico spolu s rajčaty nechte 10 minut provařit a zredukovat přebytečnou tekutinu.
- Oloupejte česnek a do zchladlé omáčky jej prolisujte (zachová se síla česneku).
- Tyčovým mixérem pak vše rozmixujte na jemnou omáčku.
- Nasekejte i bylinky a spolu s pepřem a solí dolaďte.
- Rozpalte troubu na maximum (může to trvat i 30 minut) a pokud máte, dejte do trouby pečicí kámen.
- Dobře také poslouží nahřátý silnější plech.
- Omáčku natřete v tenké vrstvě na těsto a poklaďte plátky šunky střídavě s mozzarellou.
- Opatrně pizzu přemístěte na rozpálený kámen nebo plech a pečte cca 10 minut dozlatova.
- Po vytažení z trouby ihned nakrájejte na jednotlivé části a posypte lístky oregana a rukoly.