Crème brûlée

  • náročnější
  • do 60 minut
  • Recepty

4.0

2x hodnoceno

Je to právě karamelová krusta, která z něj dělá nezapomenutelný gurmánský požitek. Vypadá sice složitě, ale opak je pravdou. Přesuňte své chuťové buňky do Francie a vychutnejte si svůj domácí dezert Crème brûlée.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Smetana 500 ml
  • Žloutek 6 ks
  • Vanilkový lusk 1 ks
  • Krupicový cukr 80 g

Postup

  1. Troubu předehřejte na 150°C.
  2. Smetanu, semínka vanilky a rozkrojený vanilkový lusk vložte do hrnce a mírně zahřejte.
  3. Ještě než začne smetana vřít, odstavte ji z plamene a lusk vyjměte.
  4. Oddělte žloutky od bílků.
  5. V jiné misce vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny.
  6. Zahřátou smetanu přelijte do mísy se žloutky a pomalu vše promíchejte dohladka.
  7. Krém rozdělte do pečících formiček, rozmístěte je na hlubší plech a kolem nalijte horkou vodu do poloviny výšky formiček.
  8. Pečte asi 30 minut při 150°C.
  9. Poté formičkou trochu zatřeste, pokud se krém zaklepal uprostřed jen trochu, máte hotovo.
  10. Pokud se vlnitě pohybuje celý povrch, je potřeba ještě chvíli péct.
  11. Vytáhněte formičky z trouby a nechte vychladnout při pokojové teplotě.
  12. Pak je přesuňte do lednice a nechte vychladnout 3 – 4 hodiny, případně přes noc.
  13. Jakmile se krém vychladí, posypejte každou porci vrstvou hnědého cukru.
  14. Pomocí flambovací pistole cukr zkaramelizuje.

Tip

Cukr můžete zkaramelizovat i v troubě s použitím funkce gril. Formičky položte do nejvyššího patra, těsně pod horní část trouby a krátce pečte při vysoké teplotě.

BILLA_zima_cremebrulee.jpg

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte