Bramborový salát: 3× a moderně

  • snadné
  • do 60 minut
  • Přílohy

4.5

1,082x hodnoceno

Každá rodina má svůj léty prověřený recept na bramborový salát, který se dědí z generace na generaci. Přestože jsme milovníky tradic, letos jsme se rozhodli nabídnout vám tři odlehčené varianty této sváteční přílohy. Pokud se i přes svátky chcete držet zdravějšího jídelníčku nebo máte chuť experimentovat, inspirujte se specialitami z nového čísla magazínu Gusto.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup bramborový salát s červenou řepou:

  1. Nejprve dejte vařit brambory ve slupce do osolené vody.
  2. Nechte je poté vychladnout a nakrájejte na kolečka.
  3. Vejce uvařte natvrdo. Nechte je vychladnout, oloupejte a nakrájejte k bramborám.
  4. Přidejte na proužky nakrájenou řepu, nivu na kostičky a prolisovaný česnek.
  5. Promíchejte s majonézou, octem a nakrájeným koprem.

Postup bramborový salát s křenem a jablkem:

  1. Brambory nechte ve slupce a uvařte v osolené vodě doměkka.
  2. Poté je nechte zchladnout, oloupejte a nakrájejte na plátky.
  3. Přesypte je do mísy, zalijte octem, olejem a dochuťte solí a pepřem.
  4. Řapíkatý celer nakrájejte a dejte vařit do osolené vody na 30 vteřin.
  5. Poté prudce zchlaďte a nechte okapat. Jablka a ředkvičky nakrájejte na kolečka a přidejte k bramborám.
  6. Jogurt smíchejte s medem, vymačkanou šťávou z pomeranče a dochuťte solí a pepřem.
  7. Křen očistěte a nastrouhejte.
  8. Bramborový salát promíchejte s nasekanou pažitkou, řapíkatým celerem, strouhaným křenem a ochuceným jogurtem.

Pečený vánoční salát:

  1. Předehřejte troubu na 220 °C. Batáty omyjte a nakrájejte podélně na dlouhé hranolky.
  2. Veškerou zbylou zeleninu oloupejte. Cibuli nakrájejte na měsíčky, mrkev a pastinák na kolečka, řepu na stejně velké kusy.
  3. Zeleninu promastěte olejem, přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 40 minut.
  4. Cottage sýr smíchejte se šťávou z citronu, prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
  5. Ještě teplou zeleninu promíchejte s ochuceným cottagem a nakrájenou jarní cibulkou.

GUSTO TIP:

Na Gusto Academy najdete i skvělý článek s tipy, jak vybrat brambory, co je potřeba vědět o skladování nebo proč se během vaření přidává k bramborám kmín. 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte