Balkánský burek

  • střední
  • více než 60 minut
  • Vaříme ze 7 surovin, Vege & vegan, Hlavní chody, Svačiny

4.7

817x hodnoceno
Těsto plné sýrové náplně, po které se můžeme utlouct! Kitchenette⁠ dnes upekla lahodný a hlavně poctivý balkánský burek. Znáte? Vydejte se s námi na menší gastronomický výlet.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. Nejprve si připravte těsto. Do mísy dejte mouku, sůl, dobře promíchejte a přidejte část vody.
  2. Začněte míchat a vypracujte hladké kompaktní těsto, ale ne příliš řídké, jinak se bude trhat.
  3. Toto těsto je třeba ručně nebo pomocí hnětacího háku hníst alespoň 10 minut. Čím déle tím lépe.
  4. Pokud používáte robota, na závěr ještě chvíli hněťte i ručně. ⁠
  5. Hladké těsto rozdělte na 5 stejných dílů a každý ještě chvíli propracujte.
  6. Zkuste zapojit obě ruce, v každé mít jednu kuličku a hníst je o pracovní plochu.
  7. Z kuliček vytvořte placky silné jako lívance. Do střední mísy nalijte olej a vložte všechny placky tak, aby byly hezky obalené ze všech stran.⁠
  8. Nyní si připravte náplň smícháním krémového sýra nebo tvarohu, vajec a jemně rozdrobené fety. Náplň by neměla být příliš tekutá.⁠
  9. Rozehřejte troubu na 200 °C horkovzduch a připravte si kulatou nádobu na pečení. Dobře ji vytřete olejem. ⁠
  10. Větší pracovní plochu (kámen, lamino) potřete, stačí namočit ruce do misky, kde vám odpočívá těsto naložené v oleji.⁠
  11. Vezměte si jednu placku, opatrně ji začněte natahovat od krajů nejdříve v rukách, na hřbetě rukou a pak i na ploše stolu.
  12. Snažte se vytvořit co nejtenčí blánu. Může se klidně blížit i k metru.
  13. Nyní zesílený okraj odtrhněte nebo odřízněte nožem a dejte stranou (ten už nevyužijete). S ním by bylo těsto příliš hutné.⁠
  14. První vrstvu těsta poskládejte bez náplně od krajů směrem ke středu tak, aby se přehyby hezky vrstvily přes sebe a vytvořily několikavrstvý pentagon o přibližném průměru 26–30 cm (ten bude tvořit základnu pro náplň v další⁠ vrstvě).
  15. Někteří pekaři ještě vrstvy pokapávají olejem, aby se dobře oddělily a vypekly.⁠Tuto vrstvenou placku bez náplně si dejte bokem.
  16. Vezměte další kousek těsta, opět⁠ ho natáhněte na velkou plochu a nezapomeňte odstranit zesílený okraj.
  17. Do středu položte již vytvořenou základnu, na ni dejte další čtvrtinu náplně a zase zbylé těsto přeložte přes náplň. Na náplni bude přibližně 5 tenoučkých plátků těsta.⁠
  18. Takto pokračujte se 3 zbylými kousky těsta. Napněte je, ořízněte okraje, do středu položte základnu s náplní uvnitř, na vrch dejte další čtvrtinu náplně a tenoučké těsto⁠ napněte přes náplň a dejte stranou.
  19. Opět napněte další těsto, do středu položte naplněnou část a postup opakujte.
  20. Jakmile základnu zabalíte do poslední části těsta, koláč přesuňte do nádoby na pečení, potřete olejem a pečte přibližně 25 minut.⁠

burek_kh-influ-zari.jpg

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte