Rajčata! Jak zpracovat sklizeň a užít si plody své práce na maximum?
- Jak na to?
Rajská jablíčka - jak ta malá, žlutá nebo masitá - všechna oplývají mocnou vůní a krásnou barvou. Jsou nesmírně univerzální a můžete si je vychutnat syrová, pečená nebo vařená. Obsahují spoustu antioxidantů. Vyrostlo vám na zahradě voňavých rajčat až moc a nevíte, jak je zpracovat? S našimi tipy žádné nepřijde nazmar!
Domácí sušená rajčata
Sušená rajčata se hodí do všech možných receptů. Připravte si je doma z těch nejvoňavějších kousků! V tomto receptu najdete přesný postup, jak na to. Pak už jen stačí uvařit třeba špagety, přidat trochu česneku, domácích sušených rajčat a rukoly. Snadná večeře je na světě během několika minut.
Kvalitní kečup
Některé kupované kečupy mohou obsahovat až moc cukru a málo rajčat. Pokud máte chuť zkusit něco nového a rajčat máte opravdu hodně, domácí kečup je výborným řešením.
Podle chuti smíchejte cca 2 kg rajčat, 100 ml octa, pepř, sůl, bobkový list, nové koření, hřebíček, rajčatový protlak a cukr. Vařte zhruba půl hodiny, propasírujte a dejte do skleniček stejně jako při zavařování. Jen dejte pozor, rajčata jsou na dochucování poměrně citlivá, takže přidávejte ingredience postupně.
Hned posunete špagety s kečupem na úplně jiný level gurmánského zážitku! Nebo můžete kečup přidat do delikátní omáčky k burgeru s trhaným masem.
Známé lečo
Pokrm původem z Maďarska, který je během léta velmi oblíbený. Ideální k bramborám nebo jen tak s chlebem. Ano, řeč je o leču. :) Neděste se, jestli máte z dětství na toto jídlo špatné vzpomínky, určitě je změníme! Osmahněte cibuli, přidejte papriky, rajčata a poduste. Nakonec přilijte rozšlehaná vajíčka, provařte a dochuťte. Dobrou chuť! Směs můžete i zavařit, ale nejspíš bude tak výborná, že zmizí všechna hned!
Mimochodem, na Gusto Academy najdete i recept na květákové lečo. Není to tedy jen o hrnci rajčat a paprik, fantazii se meze nekladou.
Photo by Heather Ford on Unsplash
Univerzální rajčatová omáčka
Se špagetami ji všichni známe. Může být nudná, ale pokud si s ní trochu vyhrajete, bude zaručeně stát za to! Na cibulce pořádně osmahněte rajčata, můžete přihodit i další zeleninu - mrkev nebo řepu. Zalijte trochou vody a nechte pořádně a dlouho vařit. Pokud chcete omáčku vylepšit, přidejte do ní tvrdou kůrku parmezánu, kterou byste jinak vyhodili. Dodá omáčce skvělou chuť a navíc ji ještě jednou zužitkujete. Nakonec omáčku rozmixujte (kůrku od parmezánu předtím vyndejte) a propasírujte, pokud ji máte rádi hladkou, nebo nechte jen tak. Můžete ji použít na pizzu, těstoviny nebo k nokům.
Title photo by Katherine Chase on Unsplash