Jak na první příkrmy pro děti?

  • Jak na to?

Začátek příkrmů je vždy velká událost. Řada rodičů se tohoto kroku ale bojí, na vině je často nedostatek informací, nebo jejich protichůdnost. Není se čemu divit. Názory odborníků na zavádění příkrmů prochází v posledních letech velkými změnami. Svoji roli také hrají sociální sítě, kde je jakékoliv mateřské téma vždy velmi tenkým ledem.

Ale není se čeho bát. Uvidíte, že tenhle proces vlastně může být i zábava. Jak se vyhnout extrémům a častým chybám? Pojďme se společně podívat na hlavní a důležité body, kterých se držet. V tomto článku najdete informace o zavádění dětských příkrmů „na lžičku”, aktuálně velmi populární metodě BLW se tentokrát věnovat nebudeme.

Kdy začít?

Na otázku, kdy s příkrmy začít” neexistuje jednoznačná odpověď. Platí ale, že nemléčné příkrmy by se měly postupně zavádět ne dříve než před ukončeným 4. měsícem, a ne později než po ukončeném 6. měsíci.

Jak poznáte, že přišel ten správný čas? Nejlépe to poznáte podle zájmu vašeho miminka.

  • tzv. „jí očima” a se zájmem vás při jídle sleduje
  • vyžaduje častější kojení nebo více dávek mléka umělého
  • máte pocit, že po nakojení nebo podání lahvičky není dostatečně syté

S jakými příkrmy začít?

Jako první se doporučuje zařadit příkrmy zeleninové. Dlouho ale přetrvával názor, že první potravinou po mateřském mléce by měly být rýžové/obilné kaše. Dnešní stanovisko je však takové, že na první ochutnávku vybíráme sladší jednodruhovou zeleninu: mrkev, dýně nebo brambor. Už od začátku ale dbejte na pestrost a zařaďte i další druhy: květák, brokolici, pastiňák nebo hrášek.

Jak příkrm připravit?

Přípravě dětských příkrmů v domácích podmínkách nejvíce svědčí příprava v páře. Nemáte-li žádný speciální přístroj, nevadí. Stejně dobře poslouží i menší hrnec a obyčejný pařáček. Vaření v páře zachová chuť suroviny a zároveň nepřijde o důležité vitaminy a minerální látky. 

Příkrmy nesolte, neslaďte, nekořeňte, ani jinak nedochucujte. Důležité je držet se pravidla „tří dnů”: nový druh zeleniny nabízejte dítěti až po uplynutí této doby. Je to proto, abyste mohli dobře odpozorovat případnou alergickou reakci.

Příkrm by měl mít konzistenci hladkého pyré nebo kaše. Pokud se vám nedaří této konzistence dosáhnout, můžete přidat trochu kojenecké vody nebo mateřského mléka. To může dítěti usnadnit přechod od mléka k nemléčné stravě. Do zeleninových příkrmů také přidáme malé množství (lžičku) rostlinného tuku, který je nezbytný pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích. Sáhnout můžete např. po kvalitním olivovém oleji. Postupně můžete v jídle nechávat kousky: podle schopnosti kousat apod.

Zavádění příkrmů by mělo být příjemným okamžikem

Nová etapa v podobě zavádění příkrmů by měla být příjemnou záležitostí pro vás i miminko. A je zapotřebí určité dávky trpělivosti. Je možné, že vaše dítko bude zpočátku nové chutě odmítat. A není divu, vždyť dosud bylo zvyklé pouze na chuť mateřského mléka. Některým dětem může trvat i více než 10 ochutnání, než novou potravinu přijmou. Proto jako úspěch berte každou lžičku.

Pro podávání prvních příkrmů se doporučuje doba kolem oběda, ale není to nutností. Vaše dítě by ale mělo být odpočinuté: i pro něj se jedná o novou a náročnou situaci.

Délka krmení by se měla pohybovat kolem 15–20 minut. První příkrmy berte hlavně jako seznamování se s novými potravinami a zvykání si na novou strukturu jídla. Stačí 1–2 lžičky a množství postupně navyšujte. Až postupně by měly nahradit např. jednu dávku krmení. Proto i po podání příkrmu miminko dokojte nebo dejte lahvičku.

Dbejte na hygienu a správné podání

Příprava příkrmů pro kojence má svoje zásady, které je třeba dodržovat. Vždy si pečlivě umyjte ruce a pracujte s čistým náčiním. 

Pro miminko vyberte lžičku určenou k podávání příkrmů – měla by být mělká, bez ostrých krajů a vyrobená z plastu. 

Zpočátku bude dítě vysouvat jídlo jazykem z pusinky ven. To nutně nemusí znamenat, že mu nechutná. Technika posunu sousta a následného polknutí je nová, odlišná od kojení. Proto může pomoci vložit lžičku hlouběji do úst. Pokud ale bude jídlo vyloženě odmítat, rozhodně jej nijak nenuťte.

Nebojte se kupovaných příkrmů

Ať už se rozhodnete příkrmy kupovat nebo je vyrábět doma, vždy najdete klady a zápory. Koupenými příkrmy šetříte čas a oceníte je při cestách mimo domov. Jsou také dobře dostupné v drogeriích, lékárnách, ale i supermarketech. Kupované příkrmy podléhají přísným normám, které se opírají o přísnou legislativu. Vždy ale čtěte složení: vyhněte se cukru nebo jiným sladidlům, soli a řiďte se pokyny k přípravě i uchování.

Negativem může být vyšší cena, kterou ale mohou zmírnit např. privátní značky. Poměr a pestrost použitých surovin je omezený, než kdybyste příkrmy chystali doma.

A co domácí příprava?

U příkrmů připravovaných doma máte přesný přehled o použitých surovinách a znáte tedy složení. Kladem je také cena a možná pestrost, to hlavně v jarních a letních měsících. 

Minusem (hlavně tedy zpočátku) je velká časová investice: od zjišťování informací, receptů nebo nákupu vhodných surovin. Proto by vás připravování příkrmů v domácích podmínkách mělo bavit.

Dobrým kompromisem může být zlatá střední cesta: pokud máte chuť, připravujte příkrmy doma na páře a kdykoliv vyrazíte mimo domov, použijte příkrm kupovaný.

Praktickou radou pro domácí přípravu příkrmů může být jejich vaření ve větším množství. Jednotlivé porce jídla pro děti pak můžete zamrazit – dobře se na to hodí tvořítka na led. Neskladujte je ale příliš dlouhou dobu, maximálně dva měsíce.

Ať už se ale rozhodnete pro jakoukoliv z variant, mějte na paměti, že je to čistě vaše volba. Vaše kamarádka není lepší máma, jestliže příkrmy připravuje pouze doma čistě z BIO surovin, zatímco vy sáhnete po skleničkách. Tím důležitým jsou spokojené a prospívající děti.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte