Jak na šlehání bílků? Naše tipy se vám budou hodit

  • Jak na to?

Vánoční svátky jsou za rohem, a proto věříme, že se vám budou hodit veškeré tipy ke sladkému pečení. Třeba takové šlehání bílků umí opravdu potrápit! Chcete vědět, na co se během přípravy zaměřit a jak zvládnout bez problému celosvětově známý meringue? Máme pro vás vše potřebné!

Co se hodí vědět v úvodu aneb Jak ušlehat sníh z bílků

  1. Vejce musí být pokojové teploty.
  2. Nikdy se k bílkům nesmí přimíchat žloutky.
  3. Vždy dosucha vytřete nádobu i šlehací metly.
  4. Papírový ubrousek namočený v troše octa odstraní veškerou mastnotu z náčiní.

ITALSKÝ MERINGUE

Ingredience:

  • 50 ml vody
  • 175 g krupicového cukru
  • 3 bílky

Nejprve si rozpusťte v rendlíku cukr s vodou a zahřejte vše na 118 °C. Vznikne vám sirup. Poté vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. Sirup pomalu, postupně přilévejte k bílkům a šlehejte do naprostého vychladnutí. Jakmile máte hotovo, naplňte zdobicí sáček a zdobte například tartaletky nebo větší dorty či koláče. Na závěr můžete opálit flambovací pistolí.

GUSTO TIP:

DÍKY ŠLEHÁNÍ DO VYCHLADNUTÍ VÁM MERINGUE NESPADNE.

VĚTŠÍ KOLÁČE NEBO DORTY MŮŽETE ZDOBIT TAKÉ RUSTIKÁLNĚ, A TO POMOCÍ LŽÍCE.

MERINGUE MŮŽETE JÍST I BEZ OPÁLENÍ, BÍLKY TEPELNĚ UPRAVÍ HORKÝ CUKROVÝ ROZVAR.

slehani-bilku_jak-na-to_prosinec.jpg

ŠVÝCARSKÝ MERINGUE

Ingredience:

  • 3 bílky
  • 200 g krupicového cukru

Jako první si připravte vodní lázeň. Do misky přendejte bílky s cukrem, postupně rozpusťte a míchejte. Poté šlehejte do úplného vychladnutí, naplňte zdobicí sáček a připravte si na plech pusinky. Ty pak stačí sušit v troubě na 110 °C cca 1,5 hodiny.

GUSTO TIP:

SMĚS MŮŽETE DÁT DO MIXÉRU A ŠLEHAT V NĚM, ALE TAKÉ LZE POUŽÍT KLASICKÝ DVOUMETLIČKOVÝ MIXÉR, JEN JE TŘEBA POČÍTAT S TÍM, ŽE SE BUDE ŠLEHAT O NĚCO DÉLE.

BÍLÉ PUSINKY ZÍSKÁTE PŘI SUŠENÍ DO 110 °C, PŘI VYŠŠÍ TEPLOTĚ ZAČNE CUKR V PUSINKÁCH KARAMELIZOVAT A ZLÁTNOUT. DÍKY TOMU ALE MAJÍ I LEPŠÍ CHUŤ.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte